Nagyvilág

Iszlám Állam – rengetegen támogatják

Világszerte huszonegy dzsihadista mozgalom fogadott hűséget az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek, tíz másik pedig támogatja a szélsőséges szunnita milíciát.

A hírt egy egy iszlamista médiumokat figyelő amerikai csoport közölte, írja az MTI. Az IntelCenter frissen közzétett listája szerint az IÁ-t támogató szervezetek az Algériától Indonéziáig húzódó térség számos államában jelen vannak.

Az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi tavaly júniusban bejelentette, hogy iszlám kalifátust hoznak létre az általuk elfoglalt területeken, amelyhez a világ minden muzulmánjának csatlakoznia kell.

A bejelentés másnapján egy algériai, egy egyiptomi és egy libanoni iszlamista szervezet is hűségesküt tett az önjelölt kalifának. A következő hetekben és hónapokban pedig tizennyolc másik csoport is hasonlóképpen cselekedett, ide értve több között a nigériai Boko Haramot is.

Az IntelCenter szerint az IÁ-t tíz másik radikális mozgalom is támogatásáról biztosította, ezek azonban nem fogadtak hivatalosan hűséget.

A jelentésben azt írták, hogy méretüket és jelentőségüket tekintve harmincegy rendkívül különböző szervezetről van szó, egyes csoportok több száz vagy ezer harcossal rendelkeznek, mások viszont még helyi szinten is alig ismertek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik