Nagyvilág

Ezrek tüntettek Kabulban egy meggyilkolt nő miatt

Kabuli temetés (kabul, temetés, lincselés, )
Kabuli temetés (kabul, temetés, lincselés, )

Azzal vádolták, hogy Koránt égetett. A tömeg meglincselte.

Ezrek vonultak az utcára kedden Afganisztán fővárosában igazságot követelve annak az asszonynak az ügyében, akit a múlt csütörtökön a feldühödött tömeg ölt meg, mert azzal vádolták, hogy elégette a Korán egy példányát.

A 27 éves, Farhunda nevű nőt Kabul központjában megverték, átgázoltak rajta egy autóval, testét megégették, majd pedig a folyóba dobták. A keddi tüntetésen férfiak és nők minden korosztályból együtt vonultak.

“Igazságot Farhundának! Halál a gyilkosokra” – kiáltozták. Körülbelül háromezren lehettek, Kabul történetében a demonstráció így is az egyik legnagyobbnak számít.

Az afganisztáni belügyminisztérium közlése szerint Farhunda halálával összefüggésben 28 embert őrizetbe vettek és 13 rendőrt felfüggesztettek munkavégzése alól.

Videofelvétel tanúsítja, hogy a helyszínen lévő rendőrök nem akadályozták meg a gyilkosságot, amelyet férfiak egy csoportja követett el. Az eseménysort Farhunda és utcai amulettárus férfiak vitája indította el, miután a nő le akart beszélni asszonyokat a vásárlásról, mondván, hogy ne pazarolják ilyesmikre a pénzüket.

Farhunda egyébként vallástudós volt, tanulmányait éppen befejezte és tanárnak akart állni. A nő temetése vasárnap volt, a szertartáson megjelent Mohamed Zahir tábornok, kabuli rendőrkapitány is. Mint mondta, semmiféle bizonyítékot nem talált arra, hogy Farhunda kárt tett volna a Koránban, teljesen ártatlan volt. Ígéretet tett arra, hogy a lincselés résztvevői megkapják büntetésüket.

A kabuli rendőrség szóvivőjét már el is bocsátották, mert a gyilkosok mellett szólt a médiában. Az afganisztáni központi hatalommal hadilábon álló tálib felkelők kedden nyilatkozatban ítélték el a tettet. Olyan összeesküvésnek minősítették, amely a Korán nevét használja ártatlanok meggyilkolásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik