Nagyvilág

Szakállt növesztett a provokátor, hat év börtönt kapott

szakáll (szakáll, )
szakáll (szakáll, )

A vádlott és a felesége ellenálltak a „Szépség projekt” című hivatalos kampánynak: példásan büntettek a kínai hatóságok.

Provokáció vádjával hat év börtönbüntetésre ítélt egy férfit egy kínai bíróság, amiért hat éven keresztül növesztette a szakállát. Felesége, ugyanazzal az indokkal két évet kapott, a teljes testét, és az arcát is elfedő burka viseléséért – írja a brit Metro.

A házaspár a sivatagi oázisban épült Kashgar városban él, Kína észak-keleti részének autonóm tartományában, Xinjiang-ban. Az 1,6 millió négyzetkilométeres térséget, majd 22 millióan lakják, többségében muszlim vallású ujgurok, illetve a változatos vallásokat tisztelő, és ateista han kínaiak.

A harmincnyolc éves férfit és feleségét a kínai jog egyik homályos rendelkezése, a „veszekedések szítása, és baj provokálása” elleni törvény alapján vonták felelősségre. A bíróság álláspontja szerint, a vallási extrémizmus terjesztése miatt jártak el szigorúan a muszlim házaspárral szemben.

A területen évek óta zajlik egy „Szépség projekt” című hatósági kampány, ami nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy kerüljék az iszlám gyakorlásának külső jeleit, többek között a nők a burka, a férfiak pedig a szakáll viselését.

A helyi hatóságok közleménye szerint a házaspárt számtalanszor figyelmeztették mielőtt elítélték őket. Egy szóvivő hozzátette, hogy nem csak ők kaptak hasonló büntetést: „az év eleje óta, több olyan ember ügyében indult vádemelés, illetve született elmarasztaló ítélet, akik megszegték a szakállakra, a fátylakra, és a burkákra vonatkozó szabályokat” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik