Nagyvilág

Megint bombázták a jemeni fővárost

Harci repülőgépek ismét légicsapásokat intéztek hétfő hajnalban a jemeni fővárosban található célpontokra, a támadás napkelte után is folytatódott.

A csapások ezúttal Szanaa diplomáciai negyedének körzetére összpontosultak. Egyes beszámolók szerint a város környékén létesített, titkos fegyverraktárakat is találatok értek.

Szaúd-Arábia vezetésével nemzetközi koalíció támadja ötödik napja az Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökkel szemben álló, síita húszi fegyveresek állásait Jemenben. Az arab országokat tömörítő koalíciós erők azt követően indítottak katonai beavatkozást, hogy a milíciák – amelyek Szanaát már korábban ellenőrzésük alá vonták – a déli országrészben, Áden közelében is előrenyomultak.

A húszik tavaly szeptemberben szállták meg a fővárost, a múlt hónapban pedig lemondásra kényszerítették az államfőt, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik. Hádi néhány napja külföldön tartózkodik.

Rijád Jászín jemeni külügyminiszter vasárnap azt mondta, a légicsapások révén sikerült megakadályozni, hogy a húszik bevethessék azokat a fegyvereket, amelyekhez előrenyomulásuk közben fértek hozzá. Hozzátette, hogy szükség esetén szárazföldi hadműveletre is sor kerül, ezt a lehetőséget jelenleg katonai szakértők tanulmányozzák.

A húszik ellenőrizte egészségügyi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy a légitámadásoknak már több tucat halálos áldozatuk van. Más források azonban ezt nem erősítették meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik