Nagyvilág

Az ausztrál repülőkön is két ember lesz ezentúl a pilótafülkében

Ausztrália elrendelte hétfőn, hogy a legénység legalább két tagja tartózkodjon egyszerre a nagyobb belföldi és a nemzetközi járatokon közlekedő repülőgépek pilótafülkéjében.

Warren Truss miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a légitársaságoknál – közöttük a Quantasnál és a Virgin Australiánál – hétfő délutántól már érvényesek az új biztonsági előírások. A rendelkezések valamennyi, legalább két pilótával és ötven utassal közlekedő kereskedelmi járatra kötelezőek. A személyzet erre kijelölt tagjának akkor kell a fülkében tartózkodnia, ha a két pilóta egyike bármilyen okból elhagyta a helyiséget. Korábban az ausztrál légitársaságoknál engedélyezték, hogy a pilótáik egyedült tartózkodjanak a pilótafülkében.

Warren Truss elmondta, Ausztráliában mentális betegségekben szenvedőknek több esetben megtiltották már, hogy pilóták legyenek, és rendszeresen ellenőrzik a pilóták egészségi állapotát. “Mérlegelni kell a tényt, hogy a megfelelő kezelés révén az emberek kigyógyulhatnak mentális betegségből, és normális karriert építhetnek, de létfontosságú annak szavatolása, hogy a legénység mindig egészséges legyen” – mondta újságíróknak a miniszterelnök-helyettes. Biztosítani kell, fűzte hozzá, hogy a légitársaságok méltányosan bánjanak a mentális betegségben szenvedő alkalmazottjaikkal, de az egészségi állapotuk nem veszélyeztetheti más emberek életét.

Több légitársaság döntött már a szabályok módosításáról, miután kiderült, hogy a Germanwings múlt kedden Franciaországban lezuhant repülőgépének másodpilótája valószínűleg szándékosan vezette neki az utasszállítót a hegyoldalnak. A szerencsétlenség okait vizsgáló nyomozók szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta nem nyitotta ki neki az ajtót. A pilóta öngyilkosságának lehetősége felmerült a Malaysia Airlines malajziai légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó 370-es járatával kapcsolatban is, amely tavaly március 8-án tűnt el. A feltételezések szerint a gép 239 emberrel a fedélzetén az ausztrál partoknál lezuhant.

Warren Trust szerint az elmúlt több mint negyven év során tucatnyi repülőgép-balesetet okozhatott a pilóta öngyilkossága.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik