Nagyvilág

Már százezren támogatták az ukrajnai segélyprogramot

Folyamatosan érkeznek az adományok a harcok elől elmenekült, illetve a krízis miatt súlyosan nélkülöző családok ezreihez.

Naponta több ezren csatlakoznak az Ökumenikus Segélyszervezet (ÖS) rendkívüli ukrajnai segélyprogramjához; a magyarországi adománygyűjtés február 12-i kezdete óta 100 ezren tárcsázták a 1353-as adományvonalat, ami a hívásonkénti 250 forinttal számolva 25 millió forint felajánlást jelent.

A karitatív szervezet közleménye szerint folyamatosan érkeznek az adományok a szervezet számlaszámára és a www.segelyszervezet.hu oldalon keresztül is. Az online adományozási felületen bankkártya segítségével néhány kattintással juttatható el támogatás a legnagyobb – egy tágabb nemzetközi összefogás részeként megvalósuló – ukrajnai magyar segélyprogramhoz.

A beérkező adományokból a segélyszervezet a hatékonyság érdekében helyben szerzi be a segélyárukat. A 10 régióra – köztük a keleti területek mellett kiemelten Kárpátaljára – kiterjedő segélyprogram lebonyolítását az ökumenikusok helyszínen dolgozó magyar munkatársai mellett helyi partnerszervezetek és önkéntesek is segítik. A humanitárius programban elsősorban élelmiszerek, takarók, babaápolási és higiéniás csomagok jutnak el a harcok elől elmenekült, illetve a gazdasági krízis miatt súlyosan nélkülöző családok ezreihez.


Fotó: ÖS

A segélyszervezet továbbra is várja az adományokat, az összefogáshoz bárki csatlakozhat a 1353-as adományvonal hívásával – amely alkalmanként 250 forint támogatást jelent –, illetve a www.segelyszervezet.hu honlapján, ahol megtalálható az átutaláshoz szükséges számlaszám is.

A segélyszervezet 2015 januárjában indította el a legnagyobb ukrajnai magyar segélyprogramot, amely során 2015. január 1. és 2015. augusztus 31. között az ország 10 régiójában (Kijev, Harkiv, Zaporizsja, Dnyipropetrovszk, Herszon, Mariupol, Donyeck, Ivano-Frankivszk, Lemberg és Kárpátalja) több mint 18 ezer belső menekültet támogat.

A programban élelmiszert és higiéniás csomagokat, babaápolási termékeket, konyhai és háztartási eszközöket, takarókat adnak át elsősorban többgyermekes belső menekült családoknak. Ezen kívül speciális programokat is indítanak állapotos nők részére (szüléshez kórházi csomagokat adnak át), illetve a háború traumáit átélteknek pszichoszociális segítséget nyújtanak.

A genfi székhelyű nemzetközi szövetség, az ACT Alliance felkérésére és finanszírozásával indított humanitárius akció tervezett összértéke eléri a 170 millió forintot, ezt egészíti ki a magyarországi adománygyűjtés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik