Nagyvilág

Lezuhant repülő: furcsa szagok a légitársaság gépein

germanwings6 (germanwings)
germanwings6 (germanwings)

A tragédia helyszínének közelében élők saját házaikba is szívesen befogadják az áldozatok hozzátartozóit. Képes összefoglaló mindenről, amit tudni kell a szerdai fejleményekről.

A Germanwings gépein korábban több alkalommal gondot okozott a pilótafülkében terjengő ismeretlen eredetű émelyítő szag – derült ki a dpa német hírügynökség összeállításából. 2010-ben az egyik gép pilótáinak a leszállás közben oxigénmaszkot kellett húzniuk, mert kis híján elájultak. 2013-ban szintén leszállás közben lépett fel ugyanez a gond, míg 2008-ban röviddel a felszállás után kényszerült visszafordulni egy Germanwings-gép, mert a kapitány rosszul lett és több utas is eszméletét vesztette a gépen nyomáscsökkenés miatt. Tavaly még a földön döntött úgy egy pilóta, hogy nem száll fel a szag miatt.

Az émelyítő szag forrását a repülésügyi hatóságnak egy alkalommal sem sikerült kideríteni, nem zárták ki, hogy elektromos berendezés hibája okozta. Ugyanakkor arra a következtetésre jutottak, hogy lényeges biztonsági veszélyt nem jelentenek a szagok, bár egyes pilóták teljesítőképességét ronthatják.

A Francia Alpokban történt katasztrófa után egy nappal a francia szakértőknek sikerült értékelhető adatokat kinyerni a gép egyik fekete dobozából, de még mindig nem tudnak magyarázattal szolgálni a tragédia okaira. Annyi biztos: a gép nem robbant fel a becsapódás előtt, kabinnyomás-csökkenés sem léphetett fel.

A két adatrögzítő közül egyelőre csak azt találták meg, amely a pilótafülkében elhangzott beszélgetést rögzítette, a másiknak csak a külső burkolatára sikerült rábukkanni. Ezt már Francois Hollande francia államfő jelentette be. Katonák és alpesi vadászok is bekapcsolódtak a fekete doboz maradványainak keresésébe.

Az eddig megtalált adatrögzítő a pilótafülkében elhelyezett négy mikrofon által felvett hangokat tárolja. A nyomozók elemezni fogják a pilóták hangját, szavait és a háttérzajokat, pszichológusok vizsgálják majd a pilóták hangulatát, állapotát. A szakértők szerint akkor is össze lehet majd rakni a történteket, ha a fekete dobozok nem szolgálnak kielégítő információkkal.

Több mint hatszáz tűzoltó és csendőr dolgozik a helyszínen. A nyomozók 1500 méter magasságban, 60-70 fokos meredek szakadékokban végzik az emberi maradványok azonosítását, a nyomozást vezető marseilles-i ügyész szerint ez a munka hetekig is eltarthat.

Francois Hollande francia államfő, Angela Merkel német kancellár és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök közösen látogatott a helyszínre. A helyi iskolánál berendezett kápolnánál és halottasháznál lerótták kegyeletüket az áldozatok előtt.

A Germanwings légitársaság hét járatát törölte szerdán, mert több pilóta bejelentette: a kedd délelőtti katasztrófa után nincsenek olyan lelkiállapotban, hogy repülhessenek. Az anyavállalat, a Lufthansa elnöke közölte: megérti a pilótákat, mert közülük sokan ismerték a lezuhant gép legénységét és a legfontosabbnak nevezte, hogy segítséget nyújtsanak számukra. „Mihamarabb visszatérünk a teljes repüléshez, de ez számomra másodlagos fontosságú” – mondta. Carsten Spohr azt is bejelentette: minden lehetséges módon segítenek a hozzátartozóknak.

A Germanwings adatai szerint 72 német és 35 spanyol, továbbá két-két ausztrál, argentin, iráni, venezuelai és amerikai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utas is volt a szerencsétlenül járt gépen. A francia külügyminisztérium szerint tizenöt nemzet állampolgárai vesztették életüket, közben a kazah hatóságok is jelezték, hogy három állampolgáruk a gépen tartózkodott.

A spanyol kormány államtitkára elmondta: 51 spanyol áldozatról tudnak. Ez a szám többször változott, ezt Francisco Martínez azzal indokolta, hogy a nevek ellenőrzése és az utasok azonosítása párhuzamosan zajlik Spanyolországban és Németországban. Már minden utas hozzátartozójával sikerült kapcsolatba lépni – mondta Martínez.

A spanyol hatóságok személyes tárgyakat kértek a rokonoktól, melyekről DNS-mintát vesznek, erről adatbázist készítenek. Mire a holttesteket sikerül lehozni a baleset helyszínéről, elkészül az adatbázis, aminek segítségével gyorsan elvégezhető az azonosítás.

Manuel Valls kormányfő kijelentette: továbbra sem zárható ki semmilyen feltételezés, kivéve az, hogy a gép felrobbant. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint a francia hatóságok elsődleges feltételezése nem a terrortámadás.

Az áldozatok hozzátartozóit pszichológusokkal, ápolókkal és tolmácsokkal fogadják a helyszínen. A közeli sítelepek valamennyi szállodáját rendelkezésükre bocsátották, de Seyne-les-Alpes település szinte minden lakója jelezte, hogy házaikban is szívesen vendégül látják éjszakára a hozzátartozókat.

Fotók: MTI

A szerencsétlenül járt gépen utazott egy halterni gimnáziumi osztály és két tanár is, ők egy iskolai csereprogramról indultak haza Llinars del Vallesből. A spanyol kisvárosban egy másik német diákcsoport is tartózkodik, nekik szerdán kellett volna hazaindulniuk, de a katasztrófa miatt fontolgatják, hogy elhalasztják az utazást.

Németországban szerdán, Spanyolországban kedden háromnapos gyászt rendelt el a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik