Nagyvilág

Lezuhant repülő: csak a burkolatát találták második fekete doboznak

Keresőalakulat a lezuhant gépnél (lezuhant repülő, )
Keresőalakulat a lezuhant gépnél (lezuhant repülő, )

Francois Hollande bejelentette, hogy a gép repülési adatait rögzítő fekete doboz külső burkolatát megtalálták, de a berendezést nem leleték. Kiderült az is, hogy értékelhető adatokat sikerült kinyerni  az első fekete dobozból.

A francia államfő a Seyne-les-Alpes településnél kialakított mentőközpontban mondta el, hogy megtalálták a másik, a gép repülési adatait rögzítő fekete doboz külső burkolatát a francia Alpokban történt légikatasztrófa helyszínén, magát a berendezést azonban még nem lelték meg.

“Az emberek továbbra is a helyszínen vannak és keresik tovább” – fogalmazott az államfő. Hollande, aki Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tett látogatást a helyszínen, ígértet tett arra, hogy “a katasztrófa körülményeire fény fog derülni”.


Fotó: MTI / EPA / Guillaume Horcajuelo

Értékelhető adatokat sikerült kinyerni a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal(BEA) nyomozóinak a francia Alpokban történt légikatasztrófa helyszínén megtalált első fekete dobozból, de a tragédia okaira egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni – közölte szerdán Rémy Jouty, a hatóság vezetője.

Az első doboz a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette. A nyomozók ugyanakkor egyelőre a legkevesebb magyarázattal sem szolgálhatnak a 150 áldozattal járó baleset okairól – tette hozzá.

A hatóság azt is közölte, hogy nyomozása jelenlegi állása szerint a gép nem robbant fel a becsapódás előtt, és a jelek ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint a repülőgép kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le.

A BEA szerint néhány napon belül tudnak majd beszámolni arról, hogy milyen következtetéseket lehet levonni az adatrögzítőn tárolt kommunikációból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik