Nagyvilág

Az oroszok visszavonták rakétáikat Kalinyingrádból

Visszatértek állandó állomáshelyükre az orosz Iszkander harcászati ballisztikus rakéták és katonai alakulatok, amelyeket több mint egy hete, "hadrafoghatósági ellenőrzés" keretében csoportosítottak át.

A fegyvereket az oroszok a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok közé ékelődött orosz Kalinyingrádi területre telepítették, ami aggodalmat váltott ki Európában.

“A védelmi miniszter ma (kedden) azt mondta, hogy minden alakulat és kötelék visszatért állandó állomáshelyére” – mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. Leszögezte, hogy semmilyen összefüggés nem volt az orosz hadseregben lezajlott váratlan hadrafoghatósági ellenőrzés és a NATO aktivizálása között Kelet-Európában.

Moszkvában a múlt kedden jelentették be, hogy az északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait érintő váratlan, előző nap kezdődött “hadrafoghatósági” ellenőrzés keretében Iszkander (Nagy Sándor) típusú harcászati ballisztikus rakétákat csoportosítanak át az orosz Kalinyingrádi területre. A rákövetkező napokban újabb és újabb alakulatoknál, így a balti-tengeri orosz flotta és a déli katonai körzet egységeinél kezdődött ellenőrzést, az egy éve annektált Krímbe stratégiai nehézbombázókat vezényeltek, és a távol-keleti Kuril-szigeteket is érintette a nagyszabású erőátcsoportosítás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik