Nagyvilág

Váratlanul kirúgták Putyin két kulcsemberét

oleg morozov (oleg morozov)
oleg morozov (oleg morozov)

Az orosz ellenzék szerint a Nyemcov-gyilkosság nyomán kirobbant hatalmi ellentétek vezettek a személyi változásokhoz.

Két vezető tisztségviselőt is váratlanul elbocsátottak az orosz államfői hivatalból, az intézkedést hétfőn jelentették be a Kremlben – tudósít az MTI. Ellenzéki vélemények szerint a változásokat a Borisz Nyemcov ellenzéki politikus megölését követően kirobbant hatalmi ellentétek váltották ki.

Az egyik távozó tisztviselő a 61 éves Oleg Morozov, aki a kulcsfontosságú belpolitikai főigazgatóságot vezette Putyin hivatalában. A 61 éves férfit Konsztantyin Kalacsov politológus fajsúlyos politikusként jellemezte. A hivatalos indoklás szerint Morozov családi okból távozik, a moszkvai Lomonoszov egyetemen fog dolgozni, államigazgatási szakemberek képzésében vesz részt.

Morozov helyére Tatyjana Voronova kerül, aki korábban a kormányzó Egységes Oroszország Párt ifjúsági szervezetét vezette. Kalacsov szerint Voronova tudását az oroszországi regionális választásokon aknázhatják ki, miután korábban a Központi Választási Bizottságnál is dolgozott.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt is közölte, hogy Putyin felmentette hivatalából Szergej Bolhovityint is, az elnöki hivatal nemzetközi együttműködési főigazgatóságának vezetőjét. A döntést nem indokolták.

Alekszej Zugyin kormánypárti politológus szerint a kádercseréket a fiatalítás indokolta, nincsenek semmiféle ellentétek a háttérben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik