Nagyvilág

Csak férfiként dolgozhatott a nő Egyiptomban: kitüntették

Kitüntetett egyiptomi nő férfiruhában (egyiptom, )
Kitüntetett egyiptomi nő férfiruhában (egyiptom, )

Az idős asszony 43 éve adja ki magát férfinak, hogy téglagyárban majd cipőpucolóként eltarthassa családját; most kitüntetést kapott az elnöktől anyák napja alkalmából.

Férje halála óta, vagyis 43 éve férfinak adta ki magát egy egyiptomi nő, hogy dolgozhasson és eltarthassa családját. Az asszonyt erőfeszítéseiért kitüntette Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök – számolt be erről hétfőn az AFP francia hírügynökség.

Turbánt vett föl

A 65 éves Szísza Abu Dáúh, aki az Egyiptom déli részén fekvő Luxorhoz közeli egyik faluban lakik, az AFP-nek elmondta, levágta haját, elkezdett hosszú tunikát, turbánt és férficipőt hordani. Így keresett munkát, mivel elmondása szerint nőként sokkal nehezebben talált volna állást.

Az özvegy, akinek lányáról kellett gondoskodnia, először egy téglagyárban dolgozott, majd mezőgazdasági munkákat végzett. Amikor megromlott az egészsége, cipőket tisztított.

Már nem vált vissza női ruhára

Előző nap az észak-afrikai országban széles körben ünnepelt Anyák napja alkalmából esz-Szíszi kitüntetést adományozott neki, és mintegy 1,8 millió forintnak megfelelő egyiptomi lírát kapott.

“Nem volt könnyű férfinak öltözni, de enélkül zaklattak vagy akadályoztak volna a munkában” – jegyezte meg az asszony, és hozzátette, továbbra is férfiruhában megy majd dolgozni.

Miközben az egyiptomi alkotmány kimondja a férfiak és a nők közötti egyenlőséget, ennek megvalósulása a jogvédő szervezetek szerint a nagyvárosokon kívül még hagy kívánnivalót maga után. Civil csoportok gyakorta idézik fel a férfiak túlsúlyát a politikában vagy a vállalatok felelős pozícióiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik