Nagyvilág

Szentpétervárra mentek “egész Nyugat-Európa nácijai”

rendőr (rendőr, )
rendőr (rendőr, )

Nemzetközi Konzervatív Fórum címmel európai nacionalista és szélsőjobboldali pártok konferenciája zajlott vasárnap Szentpéterváron - jelentette az orosz sajtó.

A Novaja Gazeta című, a hatalomtól független orosz lap úgy tudja, hogy a rendezvénynek az Orosz Nacionalista Kulturális Központ – Népház nevű szervezet a házigazdája, valójában ugyanakkor a Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes által támogatott, a Kremlhez közeli orosz Rogyina (Haza) nevű párt bábáskodott a szentpétervári fórum felett. A rendezvénynek a központhoz közeli Moszkovszkij proszpekten lévő Holiday Inn szálloda adott helyet.

A Kommerszant című orosz napilap online változatának beszámolója szerint a konzervatív fórumon résztvevő 11 szervezet között ott voltak a görög Arany Hajnal, valamint az olasz Forza Nuova (Új Erő) szélsőjobboldali, neonáci ideológiát magukénak valló pártok is.

A Nyevszkije Novosztyi szentpétervári hírügynökség azt jelentette, hogy az oroszországi nacionalista pártok mellett a Brit Nemzeti Párt (BNP), a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD), egy-egy svéd, dán és finn nacionalista szervezet (Svédek pártja, és a Dánok pártja, valamint a Finnország Nacionalista Pártja nevű), az Ataka nevű bolgár szervezet és több más nacionalista, újnáci, szélsőjobboldali csoportosulás vett részt a rendezvényen.

A Novaja Gazeta szerint “egész Nyugat-Európa nácijai” ott voltak a fórumon, valamint “egy német szélsőjobboldali európai parlamenti politikus” is megjelent rajta. A Twitter internetes közösségi oldalra felkerült program szerint Udo Voigtról van szó, de a felszólalók között volt az amerikai Jared Taylor, A fehér önazonosságtudat című könyv szerzője és Jorgosz Epitidiosz, az Arany Hajnal nevű görög szélsőjobboldali párt politikusa, valamint Nicholas Griffin, a Brit Nemzeti Párt volt elnöke, ismert holokauszt-tagadó is.

Összesen mintegy 150 személy vett részt a rendezvényen. Délkelet-ukrajnai szakadár politikusok is voltak közöttük, valamint a régió Oroszországgal való egyesítést követelő orosz parlamenti képviselő, Alekszej Zsuravljov is megjelent – olvasható a Szabadság Rádió orosz nyelvű honlapján.

Az orosz szervezők szándékai szerint a fórumnak Európa és Oroszország konzervatív erőit kellene egyesítenie. A konzervativizmus alatt azt értik, hogy “nem kívánják elmosni a nemzeti önazonosságtudatot, megőrzik a hagyományos kulturális, családi és vallási értékeket”. A Rogyina (Haza) párt a honlapján azt is tudatta, hogy céljuk “egy közös elképzelés kidolgozása az európai és oroszországi nemzeti-konzervatív erők erőfeszítéseire és együttműködésére az Egyesült Államok oroszellenes szankciói és nyomása közepette”.

A gazeta.ru orosz hír- és elemző portál úgy tudja, hogy a tanácskozáson a konzervatív erők állandó koordinációs bizottságának létrehozataláról terveztek szándéknyilatkozatot aláírni.

A Nyevszkije Novosztyi azt írta, hogy a múlt héten az orosz demokratikus erők képviselői azzal a kéréssel fordultak Georgij Poltavcsenko szentpétervári kormányzóhoz, hogy ne engedje meg a szélsőjobboldali szervezetek fórumának megtartását a fasizmus felett aratott győzelem 70. évfordulójának közeledtével. A fórum ennek ellenére lezajlott, igaz, egy bombariadó miatt később kezdődött. A tanácskozás ellen a helyszínen tüntetők közül 10 antifasisztát elvittek a rendőrök.

A gazeta.ru által megkérdezett elemzők rámutattak, hogy Moszkva egyre nagyobb érdeklődést tanúsít “az európai uniós nacionalista szövetségesek” iránt. Ennek megfelelően ahogy ezt a szélsőjobboldali és nacionalista fórumot, az ehhez hasonló rendezvényeket is megkülönböztetett figyelemmel kezelik Oroszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik