Nagyvilág

Tunéziai merénylet: 20 ember őrizetben

Több mint húsz feltételezett szélsőséges fegyverest vettek őrizetbe a tuniszi Bardo Múzeum elleni, 23 halálos áldozatot követelő szerdai merénylet miatt.

Az elfogott milicisták közül tízet azzal gyanúsítanak, hogy közvetlenül köze volt a merénylethez. A hatóságok a merénylet hatására kiterjedt akciót indítottak a szélsőségesek kézre kerítésére – közölte a tunéziai belügyminisztérium szóvivője. Szombaton Tunisz katedrálisában a vérengzés áldozataira emlékező gyászmisét tartottak, amelyen több százan vettek részt, köztük számos miniszter is. A főváros utcáin továbbra is erős a rendőri jelenlét, de beszámolók szerint alapvetően nyugalom uralkodik.

A szerdai merényletben három tunéziai és húsz külföldi, köztük japán, francia, lengyel, kolumbiai, spanyol és olasz állampolgárok vesztették életüket, további 47-en pedig megsebesültek. A helyszínen a különleges erők két támadóval végeztek. A tuniszi Bardo Múzeum megtámadása több mint egy évtizede a legsúlyosabb merénylet volt az észak-afrikai országban, ahol négy évvel az autokrata rendszer megdöntése után nemrég befejeződött a demokratikus átmenet.

A támadást az Iszlám Állam dzsihadista csoport és az al-Kaida terrorhálózat egy tunéziai sejtje is magára vállalta, bár a hatóságok még egyik szervezethez sem tudták kötni a merényletet. Arra viszont fény derült, hogy a két lelőtt elkövető Líbiában kapott fegyveres kiképzést az ottani dzsihadisták egyik táborában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik