Nagyvilág

Az Iszlám Állam vállalta a tunéziai merényletet

Tunezia(210x140).jpg (Tunézia)
Tunezia(210x140).jpg (Tunézia)

A terrorszervezet az internetre feltett hangfelvételében dicsőíti a két lelőtt tettest.

Az internetre feltett hangfelvételben az Iszlám állam a két lelőtt tettest, “az Iszlám Állam lovagjainak” nevezte. A támadást pedig “áldott inváziónak” minősítette “a hitetlenek egyik odúja ellen a muszlim Tunéziában”.

Szerintük csak két támadó volt, akit csak azután tudtak lelőni, hogy kifogytak a lőszerből. Közölte a nevüket is: Abu Zakaria at-Tunszi és Abu Anasz at-Tunszi, ami nem egyezik azzal, amit a tunéziai hatóságok jelentettek be. Utóbbiak azt közölték csütörtökön, hogy a két megölt támadó Jaszin Abidi és Hátem Hasnávi.

Az Iszlám Állam az üzenetben újabb támadásokkal fenyegetőzött. “Ez csak a kezdet volt. Sem biztonság, sem béke nem lesz” – fogadkoztak. A szervezet központi területe, a “kalifátus” Szíriában és Irakban van, de Líbiában is vannak szövetségesei. Sok tunéziai Líbiában harcol a szélsőségesek oldalán, vagy ott kap kiképzést, és utána Szíriában és Irakban vetik be őket. Tunéziai források szerint mintegy háromezren vannak a két országban.

Csütörtökön kiderült, hogy már huszonháromra nőtt a tuniszi Bardo Múzeum elleni merénylet áldozatainak száma, a halottak között 20 külföldi turista van.

Szaid Aidi egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy eddig 13 külföldi áldozatot azonosítottak, három japán, két francia, két spanyol, egy kolumbiai, egy ausztrál, egy brit, egy belga, egy olasz és egy lengyel állampolgárt. Az áldozatok között van három tunéziai állampolgár is. A biztonsági erők két szélsőséges támadóval végeztek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik