Nagyvilág

„Viktor, mi a fene van?”

orbán_kopacz (orbán_kopacz)
orbán_kopacz (orbán_kopacz)

A Financial Times értesülése szerint lényegében ezt a kérdést szegezte a lengyel miniszterelnök magyar kollégájának varsói látogatásán.

A brit gazdasági-politikai napilap arról írt, hogy az ukrajnai konfliktus és az energiabiztonság kérdése komoly feszültségforrás a visegrádi országok közt. Vlagyimir Putyin magyarországi látogatása megszilárdította Magyarország helyzetét Oroszország egyik legfőbb európai szövetségeseként, Lengyelország szerint viszont aláássa az EU egységét.

A Financial Times ugyanakkor úgy értékel, hogy a visegrádi államok sorából nem Magyarország, hanem Lengyelország lóg ki, mert Csehország és Szlovákia hallgatólagosan támogatja Budapestet az Oroszországot sújtó szankciók elleni fellépésében.

A lapnak nyilatkozott Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára is. Szerinte a lengyelek saját sebezhetőségük miatt biztonsági kérdésként tekintenek az ukrán válságra, Magyarország viszont az orosz energiától való függés miatt sérülékeny.

A brit lap arról is írt, hogy Orbán Viktor kimondottan ellenzi az energiaunió megteremtését, amely közös gázvásárlást tenne lehetővé és azzal sem ért egyet, hogy a kétoldalú gázszerződések legyenek átláthatóak.

A Financial Times cikkének megjelenése után ugyanakkor az összes EU-tagállam vezetője, köztük Orbán Viktor is elfogadta az Európai Tanácsban azt a zárónyilatkozatot, amely önkéntes alapon lehetővé teszi a közös gázvásárláshoz való csatlakozást és a transzparencia megerősítését is szorgalmazza, noha az utóbbival kapcsolatban nem fogalmaz meg konkrétumokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik