Nagyvilág

Vérontás Jemenben, rengeteg a halott

Jemeni merénylet (jemen, )
Jemeni merénylet (jemen, )

Már 142 halottról adtak jelentést Jemenből, ahol az Iszlám Állam vállalta a merényleteket, de erre eddig még nem érkezett bizonyíték.

Josh Earnest, az amerikai Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta, egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy valóban az Iszlám Állam állna a támadások mögött, hiszen az ISIS propagandacélokból gyakran olyan terrorcselekmények elkövetését is magára vállalja, amelyekhez nem volt köze.

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint az öngyilkos robbantásokban 142 ember halt meg, 351 pedig megsebesült.

A támadásokat két szanaai mecsetnél követték el. Mindkét muzulmán imahely a síita húszi felkelők ellenőrzése alatt áll. Sajtóhírek szerint ez volt az utóbbi évek legtöbb halálos áldozatot követelő merénylete Jemenben.

Két merénylő egymás után robbantott 

A tájékoztatás szerint a főváros déli részén álló Badr mecsetben, valamint az északi városrészben található al-Hasahus mecsetben hajtották végre a terrorcselekményeket.

Szemtanúk elmondása szerint a Badr mecsetnél két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. Egyikük a mecset belsejében hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet, a másik az épület bejáratánál tette ezt, amikor a pánikba esett hívek menekülni próbáltak a helyszínről.

Az al-Hasahus mecsetnél történt merénylet egyik szemtanúja azt mondta, sokakat a mecset ablakaiból kitört és szétszóródott üvegszilánkok sebesítettek meg súlyosan.

A merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára. A magát az ISIS jemeni szárnyának nevező csoport internetes közleményében “a síiták odúi elleni szent műveletnek” nevezte a merényleteket. A dzsihadisták állítását független forrás egyelőre nem erősítette meg. Az al-Kaida terrorhálózat jemeni szárnya (AQAP) viszont azt közölte, hogy nem az ő embereik tette volt a merényletsorozat.

 
Fotó: MTI/AP/Hani Mohammed 

A szanaai terrorcselekményeket Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint az Egyesült Államok és Franciaország mellett Magyarország is elítélte.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium mély megdöbbenéssel fogadta a brutális jemeni terrortámadások hírét. “A felfoghatatlan cselekedet sokkszerűen hat minden jóérzésű emberre” – írta kommünikéjében a tárca, amely egyúttal elítélte a terrorizmus minden formáját.

Ugyancsak pénteken az észak-jemeni Szada városában is megtámadtak egy mecsetet és egy kormányzati épületet. A rajtaütéseknek legalább 33 ember esett áldozatul.

Nevük elhallgatását kérő források eközben arról számoltak be, hogy pénteken ismét egy azonosítatlan katonai repülőgép bombázta a dél-jemeni Ádenben lévő elnöki palotát. A biztonsági erők légelhárító rakétákkal lőttek vissza, így sikerült elűzniük a gépet.

A palota Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök rezidenciájául szolgál, az államfő azonban a bombázás idején nem tartózkodott ott, ugyanis még korábban biztonságos helyre szállították. A légicsapás nem követelt áldozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik