Nagyvilág

Napfogyatkozás-turisták rohanták le a Feröer-szigeteket

Rengetegen érkeztek a Izland és Skócia között fekvő szigetekre, de legjobb helyszínnek a Spitzbergák igérkezik, igaz ott a jegesmedvék miatt lehet kellemetlen az élmény.

“Sosem volt még ennyi ember itt ezelőtt” – nyilatkozta Theresa Kreutzmann, a Visit Tórshavn turisztikai információs központ vezetője. Az Izland és Skócia között fekvő, 18 sziklás szigetből álló, 48 ezer lakosú területet most mintegy 10 ezer turista árasztotta el.

Mínusz 15 fokban nem ajánlatos éjszakázni

Az előrejelzések sokkal szebb időt ígérnek a Feröer-szigetektől mintegy 2 ezer kilométerre északkeletre fekvő Spitzbergákon, ahol tiszta égre lehet számítani. A teljes napfogyatkozás csupán az északi félteke egy keskeny szakaszán lesz megfigyelhető, a jelenség a Feröer-szigeteken helyi idő szerint 9 óra 45 perctől lesz látható.

 

Itt 2 perc 45 másodpercen keresztül fogja a hold teljes egészében eltakarni a napot, míg a Norvégia partjaitól 800 kilométerre északra fekvő Spitzbergákon a csillagászati szenzáció 15 másodperccel rövidebb lesz. Európában, illetve Afrika és Ázsia egyes részein részleges napfogyatkozást lehet majd megfigyelni.

Ugyan a Feröer-szigeteken idő előtt megnyíltak a kempingek azok számára, akiket nem rémít el az éjszakai 1,5 Celsius-fok körüli hőmérséklet, a Spitzbergákon a hatóságok figyelmeztették az utolsó pillanatban érkező turistákat, hogy a mínusz 15 Celsius-fokos hidegben nem lehet a szabadban tölteni az éjszakát.

Vigyázzunk a jegesmedvékkel

Utóbbin a hideg mellett komoly veszélyt jelenthetnek a településeken kívül szabadon kószáló jegesmedvék is, ezért a helyi jogszabályok szerint csak képzett idegenvezető kíséretében vagy lőfegyverrel lehet elhagyni a lakott területet.

A Spitzbergákon a becslések szerint mintegy 3 ezer jegesmedve él, azonban évente átlagosan mintegy három példányt lőnek le önvédelemből. Csütörtökön jegesmedve támadt egy sátrában alvó cseh férfira, aki az arcán és a karján sérült meg.

“Nálunk nincsenek jegesmedvék” – közölte nevetve Torstein Christiansen, a Visit Tórshavn munkatársa, hozzátéve, hogy a Feröer-szigeteken inkább az autóforgalom, illetve a váratlanul és gyakran lecsapó köd jelentik a fő veszélyforrást.

A szigetcsoport hatóságai az interneten közzétett információkkal segítik a szálláskeresést, illetve a legjobb napfogyatkozás-figyelő helyszínekről is tájékoztatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik