Belföld

Legalább nyolcmillióval többe került Putyin látogatása Merkelénél

merkel látogatás (merkel látogatás)
merkel látogatás (merkel látogatás)

A német kancellár biztosítására 34,6, az orosz elnökére 43 millió forintot költött a BRFK.

Egy hónapja írtuk: még a csatornafedeleket is lehegesztették az orosz államfő budapesti látogatása előtt. A fél várost lezárták, helikopterekkel vigyáztak Putyinra és küldöttségére. A Budapesti Rendőr-főkapitányság akkor adatigénylésre válaszolva azt közölte, hogy összesen 42 millió 956 ezer forint volt a biztosítást végző személyi állomány költsége – a munkabér, a túlszolgálat, a járulék – és a dologi kiadásokra, az üzemanyagra és az élelmezésre fordított pénz.

Ugyancsak nagy volt a készültség Angela Merkel német kancellár február eleji villámlátogatásakor. Kíváncsiak voltunk, hogy melyik állami vezető vizitje járt több kiadással, ezért a Merkel-látogatásra vonatkozó költségeket is megkérdeztük a BRFK-tól. Csaknem három hét után érkezett válasz, melyből az derül ki: a német kancellár látogatása több mint nyolcmillió forinttal kevesebb pénzbe került a főkapitányságnak, összesen 34 millió 630 ezer forint volt az állomány részvételének költsége.

A BRFK ismét részletezte a kiadásokat, eszerint 23,7 millió forintot fizettek ki személyi juttatásként, ebből 8 millió volt munkabér, 15,7 millió pedig túlszolgálatért fizetett járandóság. 6,4 millió forint volt a munkáltatót terhelő járulék. A biztosítással kapcsolatban 4,5 millió ment el dologi kiadásokra: 737 ezer forint volt az elhasznált üzemanyag költsége, 3,16 millió az állomány élelmezése és 636 ezer forint az egyéb kiadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik