Nagyvilág

Elfogták a srebrenicai mészárlás hét gyanúsítottját

srebrenica (temető, srebrenica, )
srebrenica (temető, srebrenica, )

Több ezer muszlimot öltek meg 20 éve. Most hét embert elkaptak.

A Blic című szerb lap szerint az 1995-ös srebrenicai mészárlás hét gyanúsítottját fogták el Szerbiában. A háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség tájékoztatása szerint a gyanúsítottak a boszniai háború idején a Srebrenicához tartozó Kravicében részesei voltak a civil lakosság ellen elkövetett háborús bűncselekményeknek.

Szerbia 2011-ben fogta el és adta ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlás főfelelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb tábornokot, Ratko Mladicot.

Srebrenica a boszniai háború alatt az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mindegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak.

A vérengzés a nemzetközi jog szerint népirtásnak minősül, és a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában. A tömegsírok feltárásakor több mint ezer muszlim holltestét találták meg a hatóságok. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik