Belföld

Szerdán dönt a kormány az iraki misszióról

A kabinet döntése után az Országgyűlésnek is jóvá kell hagynia az Iszlám Állam elleni magyar szerepvállalást - mondta Hende Csaba a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ).

A FAZ írása szerint a honvédelmi miniszter a keddi berlini látogatásán Ursula von der Leyen német védelmi miniszterrel és a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag védelempolitikával foglalkozó képviselőivel tárgyalva eloszlatta a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy Magyarország az Oroszország tevékenységéből fakadó aktuális biztonságpolitikai kockázatokat esetleg “enyhébbnek” tartja, mint kelet-európai szomszédjai vagy a NATO egésze. 

Hende Csaba a lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Magyarország mindent megtesz a NATO tavaly őszi walesi csúcstalálkozóján hozott határozatok végrehajtásáért. A találkozón döntöttek a tagállamok védelmi költségvetésének emeléséről, és arról is, hogy növelik a NATO-erők jelenlétét a szövetség keleti határvidékén. A honvédelmi miniszter beszámolt arról, hogy a védelmi költségvetés az idén 8,5 százalékkal emelkedik. A büdzsé a hazai össztermék (GDP) 1 százalékának megfelelő értéket sem éri el az emeléssel, holott a NATO-csúcson kitűzött hosszú távú cél a GDP 2 százalékának megfelelő nagyságú védelmi költségvetés, de Hende hozzátette, hogy a következő években rendre a GDP 0,1 százalékának megfelelő emelést hajtanak végre. 

A miniszter elmondta, hogy Magyarország katonákat is ad a NATO-erők integrációs egysége (NATO forces integration unit – NFIU) nevű szervezeti egységekhez, amelyek a szövetség úgynevezett lándzsahegyének, rendkívül magas készenléti erejének műveleteit támogató apró támaszpontokként működnek majd. Magyarország továbbá az idei utolsó negyedévben négy vadászrepülőgéppel részt vesz a Baltikum térségében folytatott légi járőrözési tevékenységben. Ez igen nagy teljesítmény egy olyan hadsereg részéről, amely alig egy tucat vadászgéppel rendelkezik – jegyezte meg a német lap.

Az újság arról is ír, hogy Magyarország nagy elkötelezettséggel vesz részt az ilyen küldetésekben, és ahol a német hadsereg, a Bundeswehr jelen van – például Koszovóban, Afganisztánban, Maliban, Libanonban – , ott általában magyar katonák is szolgálnak. Hende Csaba ezt nemcsak a védelmi kötelezettségekkel magyarázta, és elsősorban gyakorlati, praktikus okokat sorolt fel: a részvétel a missziókban nagyon hasznos a katonák továbbképzésében, a tapasztalatok, köztük a harci tapasztalatok növelik felkészültségüket – mondta a miniszter a FAZ-nak. 

A lap kiemelte, hogy a lakossághoz mérten éveken keresztül Magyarország nyújtotta a legnagyobb hozzájárulást a nemzetközi katonai műveletekhez, és jelenleg 770 magyar katona vesz részt nemzetközi küldetésekben. Ez a szám az Észak-Irakban tervezett szerepvállalás révén hamarosan 150-nel emelkedik – tették hozzá, kifejtve, hogy a magyar honvédek elsősorban a német, olasz és amerikai kiképzők védelmét látják majd el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik