Nagyvilág

Irán is harcol az Iszlám Állam ellen

Tikrit (iszlám állam, )
Tikrit (iszlám állam, )

Még a korábbi legnagyobb ellenségükkel, Irakkal is összefognak, ha az Iszlám Államról van szó.

Iráni rakétákat és fegyvereket is felhasznált az Iraki hadsereg, hogy Tikritnél megpróbálja kiszorítani az Iszlám Államot. A Bagdad melletti várost harmincezer katonával próbálják visszafoglalni. 

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy iráni katonák is segítettek az ostromban. A rakétákról már a New York Times írt. Irán korábban nyolc évig háborúzott Irakkal, de azóta változott egy-két dolog. A síita Irán mellett az iraki vezetés is síita lett, ezért érthetőbb, hogy közösen lépnek fel a szunnita Iszlám Állammal szemben. Sokan attól tartanak, hogy ez elmérgesíti a szektariánus harcokat. 

Tikritben alapvetően szunnita arabok laknak, a korábbi diktátor, Szaddám Husszein is itt élt. A városban nem örültek a Szaddám-párti Baath párt bukásának és a síiták hatalomrajutásának, ezért itt erős bázist talált az Iszlám Állam. A szunnita arabok úgy gondolják, hogy ők vannak többségben Irakban, ezért is voltak korábban hatalmon. A valóság ezzel szemben az, hogy Irakban jóval több síita lakik, akik elnyomásként élték meg a korábbi rendszert. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik