Nagyvilág

Fenntartanák az Oroszország elleni szankciókat

szakadárok (szakadárok)
szakadárok (szakadárok)

Az Európai Tanács elnöke és a német kormány szerint is akkor lenne érdemes tárgyalni a büntetőintézkedések feloldásáról, ha maradéktalanul betartják a minszki megállapodást.

Az Oroszország elleni gazdasági szankciók meghosszabbítására tett javaslatot az Európai Tanács elnöke, a lengyel Donald Tusk – tudósít az MTI.

A politikus a Süddeutsche Zeitung német lapnak adott interjúban kiemelte, hogy a februári minszki megállapodás az orosz agresszió korlátozását célzó folyamat kezdete. Az egyezményt ugyan ezernél is több alkalommal megsértették, de az áldozatok száma jelentősen csökkent.

Tusk szerint most nyomásgyakorlásra van szükség. Szerinte naiv vagy álszent, aki azt hiszi, hogy Putyin vagy a szakadárok egyszercsak jóindulatúak lesznek. Meg kell hosszabbítani az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket, mert teljes mértékben végre kell hajtatni a minszki megállapodásban foglaltakat, köztük az orosz-ukrán határ ellenőrzésének helyreállítását. Ez legalább az év végéig elttart.

Úgy tudni, hogy a német kormány is összekötné a minszki egyezmény és a szankciók ügyét. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung értesülése szerint a csütörtökön kezdődő uniós csúcson Merkelék azt akarják elérni, hogy a büntetőintézkedések feloldása csak akkor kerülhessen napirendre, ha maradéktalanul betartják a minszki megállapodást.

Ennek alapján leghamarabb az év végén kerülhet szóba az uniós szankciók feloldása, mert a megállapodás szerint év végén tartanak először helyhatósági választásokat a szakadárok ellenőrzése alatt álló területeken, és ezután veszi vissza a kijevi vezetés az ukrán-orosz határ ellenőrzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik