Nagyvilág

Kínában is terjeszkedik az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam harcosaivá lett, majd onnan visszatért ujgurokat vettek őrizetbe a közelmúltban az északnyugat-kínai Hszincsiangban.

Az online média jelentései szerint Csang Csun-hszian, a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület párttitkára közölte, az Iszlám Államnak egyre nagyobb a nemzetközi befolyása és a nagyrészt muszlim vallású ujgurok lakta északnyugat-kínai Hszincsiang sem kivétel. Sokan illegálisan lépték át az országhatárt, hogy Szíriába, vagy Irakba utazzanak és csatlakozzanak a szervezethez, írja a távirati iroda.

A China Daily című napilap internetes kiadásában közölt összeállításban Eziz Muszar, a Hszincsiang déli részén fekvő Hotan prefektúra biztosa külön is kiemelte: Hotanban és a térség más településein ugyancsak többen az Iszlám Állam befolyása alá kerültek. Eziz szerint a “szélsőséges külső erők” az interneten keresztül terjesztik nézeteiket, gyűlöletet keltve és a terrort népszerűsítve.

Hszincsiangban általánosságban véve a helyzet stabil és ellenőrzés alatt tartható – állapította meg a regionális kormányzat feje, Shohrat Zakir. Közölte, sikerült néhány még kezdeti szakaszban lévő terrorcselekményt meghiúsítani. A Kínától való elszakadásért harcoló ujgur szélsőségesek erőszakos terrorcselekményeinek száma nem csak hogy nem nő, hanem egyre kevesebb lesz – jelentette ki a kormányzati vezető az Országos Népi Gyűlés éppen folyamatban lévő éves ülésszakának panelmegbeszélésén.

A kínai média egyelőre nem közölt részleteket arról a napokkal ezelőtt történt késeléses pályaudvari támadásról, amelynek elkövetői sajtóértesülések szerint ujgur nemzetiségűek. A dél-kínai Kanton városban kilenc embert sebesítettek meg. A rendfenntartók egy támadót lelőttek, egyet elfogtak, egy pedig állítólag még szökésben van.

Egy éven belül ez volt második hasonló támadás Kanton város főpályaudvarán. Tavaly májusban hat ember sérült meg, a gyanúsítottat később Hszincsiang területén fogták el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik