Belföld

Szijjártó: májusban már Irakban lehetnek a katonák

magyar katona (magyar katona)
magyar katona (magyar katona)

Magyarország már részese az Iszlám Állammal kapcsolatos konfliktusnak, mert a nyugati értékközösséghez tartozik, amit az Iszlám állam megtámadott - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Hétfőn kormányzati munkacsoport tanácskozott, jövő héten pedig az Országgyűlés külügyi és honvédelmi bizottsága foglalkozik a hazai részvételről – mondta Szijjártó Péter azután, hogy reggel parlamenti pártok képviselőivel egyeztetett.

20 milliárdba kerülne

Március második felében kerülhet sor egy helyszíni szemlére, majd április közepén kerülhet a parlament elé a magyar szerepvállalás kérdése. Ha az Országgyűlés ezt támogatja, május második felében érkezhetnek Irakba a magyar katonák.

Előzetes számítások szerint a misszió költsége egy évre 20 milliárd forint lehet. Ebben a felszerelések költsége is benne van, de elképzelhető, hogy ehhez az Egyesült Államok segítséget nyújt, és akkor alacsonyabb lesz az összeg.

A legbiztonságosabb helyszín Irakban

Szijjártó Péter szerint Magyarország a nyugati értékközösség része, és ebből kötelezettségei is fakadnak, amelyeknek meg kell felelnie. Az Egyesült Államoktól érkezett a kérés, hogy Magyarország katonák küldésével növelje hozzájárulását az Iszlám Állam elleni harc sikeréhez. A tervek szerint 100 katonát küldenénk Észak-Irakba őrzés-védelmi feladatok ellátására, további 50 pedig Magyarországon állna készenlétben.

A régió, ahova a magyar katonák mennének, jelenleg a legbiztonságosabb terület Irakban. A szövetségesek kiképzést nyújtanak az iraki hadseregnek, hogy az meg tudja védeni magát és az országot. Az egyik ilyen kiképzőközpont Erbílben van, ennek védelmét látnák el a magyar katonák – mondta Szijjártó Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik