Nagyvilág

Bemutatták Nyemcov feltételezett gyilkosait

dadajev (dadajev)
dadajev (dadajev)

Megvádoltak két csecsen férfit az ötből, akiket Borisz Nyemcov orosz újságíró meggyilkolásával gyanúsítottak – számolt be a Reuters.

A brit hírügynökség tájékoztatása szerint az egykori csecsen rendőrt, Zaúr Dadajevet és társát megbilincselve, maszkos biztonságiak kísérték be a moszkvai tárgyalóterembe a három másik gyanúsítottal együtt.

A két férfit fémketrecbe zárták, ahol a tévéstábok lefilmezhették őket. A bírónő elrendelte további őrizetüket, akárcsak a másik három gyanúsítottét.

Ramzan Kadirov csecsen vezető, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese azt mondta: Dadajev hithű muszlim és „igazi orosz hazafi”, akit felbőszítettek a Charlie Hebdo Mohammed karikatúrái. Nyemcov a párizsi szerkesztőség elleni terrortámadás után megvédte a szatirikus lapot. Az orosz nyomozók múlt héten közölték azt is, vizsgálják a lehetőségét, hogy az újságírót iszlamista harcosok ölték-e meg.


Tamerlan Eszkerhanovot vezetik elő megbilincselve
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A bírónő szerint Dadajev részvételét – a vallomásán kívül – más is igazolja, emellett az összes bizonyítékot is begyűjtötték az ügyben. A másik megvádolt személy: Anzor Gubasev. A gyanúsítottak: az előbbi testvére Shagid, illetve Ramzon Bahajev és Tamarlan Eszkerhanov – közölte a Reuters.

Időközben vasárnap este egy ember meghalt egy grozniji rajtaütésben, akinek köze lehetett a Nyemcov-gyilkossághoz. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a férfi előbb a rendőrökre hajított egy gránátot, majd magát robbantotta fel.

Nyemcov támogatói szerint nem elég azokat elítélni, akik meghúzták a ravaszt. Megfogadták, addig nem nyugszanak, amíg az ügyészek ki nem derítik, ki állhatott a merénylet mögött.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik ismert kritikusának számító Borisz Nyemcovot február 27-én lőtték agyon a nyílt utcán Moszkvában, a Kreml közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik