Nagyvilág

Nyemcov-gyilkosság: őrizetbe vettek két gyanúsítottat

Őrizetbe vettek két gyanúsítottat Oroszországban Borisz Nyemcov ellenzéki vezető meggyilkolásával kapcsolatban - jelentette az orosz média Alekszandr Bortnyikovra, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatójára hivatkozva.

A Roszija 24 hírtelevízió szerint az FSZB már Vlagyimir Putyin elnököt is értesítette a lépésről. 

A letartóztatottak neve Anzor Gubasov és Zaúr Dadajev. További részleteket egyelőre nem közöltek róluk, a sajtó is egyelőre csak annyit feltételez, hogy a kaukázusi térségből származnak. Bortnyikov azt mondta, hogy “az üggyel kapcsolatos operatív és nyomozati tevékenység folytatódik”

Vlagyimir Markin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője szombaton a TASZSZ hírügynökséget maga is tájékoztatta a két gyanúsított őrizetbe vételéről. A bűntényben játszott szerepükről valamivel pontosabban fogalmazott, mint Bortnyikov, azt mondta ugyanis: “A nyomozás (eddigi) eredményei szerint az őrizetbe vetteknek részük volt a gyilkosság megszervezésében és végrehajtásában.”

A lenta.ru híroldal információi szerint az őrizetbe vettek voltak azok, akik végrehajtották a gyilkosságot: egyikük lelőtte Nyemcovot, a másik pedig az autót vezette, amellyel elhajtottak a helyszínről. A hírportál úgy tudja, hogy a bűncsoportnak további tagjai is voltak, akik közreműködtek a gyilkosságban, négy személy hollétét már kiderítették, csak idő kérdése, mikor kapják el őket.

A bűntény felderítésén a titkosszolgálatok, a szövetségi Nyomozó Bizottság és a belügyminisztérium munkatársaiból álló, több mint 100 tagú operatív csoport foglalkozik.

A jelenlegi rendszer bírálói közé tartozó Nyemcovot, az RPR-Parnasz (Orosz Köztársaság Párt – Népszabadság párt), valamint az orosz Szolidaritás mozgalom társelnökét február 28-án este gyilkolta meg Moszkvában egy ismeretlen tettes több lövéssel. A bűncselekmény elkövetésének helyszínén jelen volt Anna Duricka, Nyemcov ukrán barátnője is, de állítása szerint ő nem látta a politikus gyilkosát. 

Bortnyikov már a hét közepén jelezte, hogy a gyilkosság ügyében vannak gyanúsítottjaik. A bűntény felderítésén a titkosszolgálatok, a Szövetségi Nyomozó Bizottság és a belügyminisztérium munkatársaiból álló, több mint 100 tagú operatív csoport foglalkozik.  

A volt miniszterelnök-helyettes Nyemcovot a nacionalisták korábban “az orosz nép ellenségei” közé soroltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik