Nagyvilág

Az ENSZ is kiakadt az Iszlám Államra

iszlám állam rombolása a múzeumban (iszlám állam, )
iszlám állam rombolása a múzeumban (iszlám állam, )

Felszólította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg mindent a dzsihadista szervezet terrorcselekményeinek leállítása és az esztelen iraki műemlékrombolás megakadályozása érdekében.

Helyi idő szerint vasárnap New Yorkban kiadott közleményében a főtitkár felháborodását fejezte ki a kulturális világörökséghez tartozó romok Iszlám Állam általi szétdúlása miatt.

Emlékeztetett arra, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsa már hozott határozatot a dzsihadista szervezet elleni hatékony fellépésről, és sürgette, hogy a nemzetközi közösség tegyen meg mindent ennek végrehajtása érdekében.

Ban Ki Mun egyben azt is fontosnak nevezte, hogy az ENSZ-tagországok fokozzák küzdelmüket a kulturális javak illegális kereskedelme ellen.

Az Iszlám Állam az elmúlt hétvégén folytatta az ókori romvárosok szétrombolását az ellenőrzése alatt álló területeken. Emberei – hírügynökségi jelentések szerint – Moszul, Nimrúd (az ókori Kalhu) és Hatra városoknak az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékei után a Horszábád körzetében található asszír építészeti maradványokat dúlták szét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik