Nagyvilág

Bepillantás a brutális kínai kutyaviadalok világába

Kínai kutyaviadal (kína, kutyaviadal, )
Kínai kutyaviadal (kína, kutyaviadal, )

A kínai újévkor tartott viadalok nem számítanak illegálisnak, csak akkor, ha fogadások is vannak. Az állatvédők őrjöngnek a képeket látva, de a helyiek szerint ez csak ártatlan szórakozás.

Sőt, nem csak ártatlan, hanem „barátságos”, amit innen Európából – és már a kínai nagyvárosokból is – nehezen lehet értelmezni egy olyan fesztiválon, ahol emberek élvezettel nézik, ahogy kutyák marcangolják halálra egymást egy arénában. A Kína északi részén található Shanxi tartomány faluiban azonban ez teljesen megszokott szórakozásnak számít, különösen a kínai újév idején, amikor egymás után rendezik az ünnepi kutyaviadalokat.

Az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere március harmadikán járt az egyik ilyen viadalom, megrázó fényképeket készítve az eseményről. Korábban a kínai sajtóban is fényképes beszámolók jelentek meg az egyik ilyen kutyaviadalról, amire a kínai közösségi oldalakon felháborodással reagáltak az emberek és az állatvédők, akik az összecsapások betiltását követelik a kormányzattól.

 Fotó: Europress

Kínában ugyanis teljesen törvényesen lehet rendezni kutyaviadalokat, de csak akkor, ha azok kizárólag a nézők szórakoztatását szolgálják. Azaz nincsenek fogadások, azokra ugyanis már rendszeresen le szoktak csapni a kínai rendőrök – írta a Shanghaiist.

 Fotó: Europress

Mindenesetre a képek azt mutatják, hogy a kutyaviadalok rendkívül népszerűnek számítanak a területen, és sok nézőt vonzanak. A viadalra bárki benevezhet, akik magával viszi kutyáját. A résztvevő gazdák jutalma egy doboz cigaretta valamint egy csésze.

 Fotó: Europress

A falusiak azzal magyarázzák a viadalokat, hogy a szegény településeken nincsen nagyon más lehetőségük a szórakozásra. „A városi embereknek van pénzük mindféle olyan szórakozásra, amire nekünk a pénzhiány miatt nincsen lehetőségünk, így magunknak kell azokat megszervezni” – idézte az egyik szervezőt a Daily Mail. A férfi hozzátette: jövőre is szerveznek újévi kutyaviadalokat, „bármennyire is kritizálnak minket a városlakók”.

Magyarországon is újra megszaporodtak a kutyaviadalok a pitbull-törvény eltörlése után. Az egyik túlélő kutyáról itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik