Nagyvilág

16 milliós pénzbírság gyorshajtásért

euro(210x140).jpg (euró, pénz, bankjegy, hamis,)
euro(210x140).jpg (euró, pénz, bankjegy, hamis,)

Finnországban még egy milliomosnak is tartania kell a száguldásért fizetendő bírságoktól.

Dühöngött már azon, hogy egyes emberek a legteljesebb nyugalommal száguldozhatnak az utakon, mert olyan sok pénzük van, hogy könnyen megengedhetik maguknak a pénzbírságok kifizetését? Akkor tetszeni fog a finn rendszer, ahol nem egy fix összeget kell kifizetniük a gyorshajtóknak, hanem keresetük alapján számítják ki, mekkora büntetést kell kicsengetniük.

Így fordulhatott elő, hogy egy finn milliomosnak 54 ezer eurós, azaz 16,5 millió forintos pénzbüntetést kellett fizetnie, annak ellenére, hogy olyan sokkal nem is lépte át a megengedett sebességet. A BBC cikke szerint Reima Kuisla 103 kilométer per órás sebességgel haladt egy 80-as útszakaszon, amikor a rendőrök bemérték autóját. A hatóságok ezután a 2013-as adóbevallása alapján számították ki büntetése nagyságát, ami „pechjére” azt mutatta, hogy 6,5 millió eurót keresett.

Az összeget így sem nyelte le könnyedén a finn milliomos, aki Facebook-oldalán kelt ki a pénzbírság ellen, közölve, hogy tíz éve még nem gondolta volna, hogy komolyan elgondolkozik azon, egy másik országba költözik, mivel „Finnországban már lehetetlenség élni olyan emberként, akik sokat keresnek és nagy a vagyonuk”.

Legrosszabbul egyébként a milliomosok egyik kedvenc helyének számító Svájcban járhatnak a gyorshajtó milliomosok. Ott szintén a kereset alapján határozzák meg a pénzbüntetést. Ez még 2010-ben került be a világsajtóba, amikor egy svéd férfi egymillió svájci frankos büntetés elé nézett, miután majdnem háromszázas tempónál mérték be az egyik autópályán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik