Nagyvilág

Hamarosan külföldről is utolér a gyorshajtás

Amennyiben szerdán az Európai Parlament megszavazza, vége a külföldön száguldozók arany életének. A rendőrségek az unión belül bárhová kipostázzák a büntetést. A döntés ránk is vonatkozik.

Az Independent cikkében az angol autósokat figyelmezteti: bár eddig csak azoknak kellett aggódniuk, akiket külföldön rendőr állított meg a sztádákon, ez hamarosan változhat és a traffipax-felvételek otthonukban is utolérik a gyorshajtókat.

A javaslatról kedden vitáznak, szerdán pedig voksolnak a szigorításról. A döntés mind a 28 uniós tagállamra érvényes lesz. A módosítás értelmében a sebességhatár túllépése mellett a közlekedési lámpa piros jelzésének figyelmen kívül hagyása, az ittas vezetés, a drog hatása alatt történő autóvezetés, illetve a tiltott mobiltelefon-használat miatt nyúlhatnak határokon túlra a tagországok rendőrségei.

Amennyiben valakit ezekért a vétségekért elkapnak külföldön, az adott ország az autó rendszáma alapján beazonosíthatja a sofőr lakcímét, ahová elküldhetik a büntetést. Amennyiben a vétkes vezető nem fizet, anyaországa bírósága járhat el ügyében.

A spanyol Ines Ayala Sender EP-képviselő, témavezető szerint azért van szükség a keményebb szabályozásra, hogy elérjék az unió kitűzött célját és felére csökkentsék a halálos közúti balesetek számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik