Nagyvilág

Szijjártó felszólalt az Iszlám Állam ellen

szijjártó péter (szijjártó péter, )
szijjártó péter (szijjártó péter, )

A keresztény közösség ellen elkövetett brutális cselekedeteket vizsgáltatná a magyar külügyminiszter.

Magyarország felkérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki az Iszlám Állam terrorszervezet által a keresztény közösség ellen elkövetett brutális cselekedeteket és szigorúan vonja felelősségre az elkövetőket – közölte az MTI-vel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mint mondta, Magyarország azt szorgalmazza, hogy a nemzetközi közösség fokozza fellépését a terroristák ellen és a kormány is arra kérte a parlamenti pártokat, fontolják meg, hogy az ország növelje hozzájárulását az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció sikeréhez.

Magyarország eddig 510 ezer euróval járult hozzá a szíriai menekülthelyzet segítéséhez, 70 ezer euróval pedig a közel-keleti keresztények támogatásához. A kormány az egyik törökországi szír menekülttábornak egy víztisztító berendezést is adományozott. Hangsúlyozta: ha Magyarországra vallásuk, politikai nézeteik vagy származásuk miatt üldözött menekültek érkeznek, számukra az ország menedéket tud nyújtani.

Gazdasági menekültek esetén Magyarország álláspontja az, hogy a kibocsátó országok gazdasági fejlődését kell támogatni – mondta Szijjártó, árnyalva ezzel a korábbi, gazdasági bevándorlást megbélyegző és elutasító kormányzati kommunikációt. Magyarország a legmesszebb menőkig támogatja az EU fejlesztési programjait annak érdekében, hogy akár a Nyugat-Balkánon, akár Afrikában, akár a Közel-Keleten az egyes országok gazdasági fejlettsége elérhesse azt a szintet, hogy ne kelljen onnan elvándorolni az embereknek – közölte a miniszter.

Az Iszlám Állam egyébként nem csak a keresztények, hanem a siíták ellen is brutális hadjáratot folytat, de lényegében mindenkit ellenségnek tekintenek, aki nem követi szélsőséges Iszlám-értelmezésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik