Nagyvilág

Oroszország nem engedi be Nyemcov temetésére a lengyel szenátus elnökét

bogdan borusewicz (bogdan borusewicz)
bogdan borusewicz (bogdan borusewicz)

Putyin Oroszországa nem akarja hallani senki hangját, aki az orosz kormányétól eltérő véleményt hall – mondta a házelnök.

Nem engedi területére Oroszország a lengyel szenátus elnökét, Bogdan Borusewiczet, aki az állami küldöttség élén Borisz Nyemcov pénteken meggyilkolt orosz ellenzéki politikus keddi temetésére utazott volna Moszkvába. Ezt maga Borusewicz jelentette be.

Rajta kívül Konrad Pawlik külügyminiszter-helyettes, Jan Litynski államfői tanácsadó és Marcin Zaborowski, a lengyel külügyi intézet igazgatója vett volna részt a szertartáson Lengyelország képviseletében. Úgy tudni, hogy az orosz hatóságok Zaborowskitól is megtagadták a vízumot.

A felindult Borusewicz elmondta: tisztelegni akart Nyemcov emléke és az összes orosz előtt, aki úgy gondolkodik, ahogyan ő gondolkodott. A hatóságok azonban lehetetlenné tették a főhajtást. „Putyin Oroszországa nemcsak Nyemcovra nem volt hajlandó hallgatni, de nem akarja hallani más hangját sem, aki az orosz kormányétól eltérő véelményen van” – jelentette ki a politikus.

A lengyel külügyminisztérium szóvivője közölte: az oroszok azért ragadtatták magukat erre a lépésre, mert az európai uniós szankciók keretein belül az orosz parlament felsőházának elnöke ellen is beutazási tilalmat léptettek érvénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik