Nagyvilág

Több tízezren vettek részt a Nyemcov-gyászmeneten

Nyemcov-megemlékezés (Nyemcov-megemlékezés )
Nyemcov-megemlékezés (Nyemcov-megemlékezés )

Óriási tömeg vonult a péntek éjjel meggyilkolt orosz ellenzéki politikus előtt tisztelgő, egyben a Putyin-rendszer ellen tüntető meneten.

Ahogyan korábban megírtuk: magyar idő szerint vasárnap délután 1 órakor gyászmenet indult a Kreml szomszédságában lévő Kitaj Gorod nevű történelmi városrészben. A péntek éjjel, a nyílt utcán meggyilkolt Borisz Nyemcov az egyik fő szervezője volt a 2011-2014-es ellenzéki megmozdulásoknak.

A szervezők becslése szerint mintegy 70 ezren voltak jelen az emlékmeneten, ezzel szemben a rendőrség több mint 16 ezerre tette a menet résztvevőnek számát. A menet résztvevői – akik között idősek és fiatalok egyaránt voltak – többek között Nem félek és Egy szabad Oroszországért halt meg feliratú táblákat, valamint Nyemcovot ábrázoló fotókat tartottak a magasba.

Az ország több másik városában is emlékező rendezvényeket tartottak vasárnap. Szentpéterváron a rendőrség közlése szerint több mint hatezren, Jekatyerinburgban és a szibériai Tomszkban több százan vonultak fel.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a moszkvai menet útvonalának közelében lévő metrókijáratoknál torlódás alakult ki, ezért a menetre igyekvők egy része nem tudott csatlakozni a megemlékezéshez.

 Egy ukrán parlamenti képviselő a Facebook-oldalán azt írta: a moszkvai rendőrség megakadályozta, hogy részt vegyen a felvonuláson. Alekszij Honcsarenko azt állítja, hogy a pólóján olvasható, A hősök nem halnak meg ukrán nyelvű felirat miatt állították meg, és bevitték az egyik rendőrőrsre.

Élőben itt követheti az eseményeket:

A BBC beszámolója szerint több tízezren vettek részt a Moszka belvárosában vezető meneten, sokan “Nem félek” feliratú transzparensekkel üzentek. A megemlékezők virágokat helyeztek el Borisz Nyemkov meggyilkolásának helyszínén.

A menet elején emlékező Gennadij Gudkov orosz ellenzéki politikus a Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta: “Ha meg tudjuk állítani az ellenzékre irányuló gyűlöletkampányt, van esélyünk megváltoztatni Oroszországot. Ha nem, szembe kell néznünk egy esetlges tömeges polgári konfliktussal.”

 

Az orosz ellenzék eredetileg úgynevezett válságellenes megmozdulásra hívta az embereket március első napjára. A Kreml Ukrajna-politikája és a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus elleni fellépés jegyében szervezett tüntetés egyik fő szervezője szintén Nyemcov volt.

Moszkva biztonsági hatósága a rendkívüli, tragikus eset miatt kivételt tett és hozzájárult ahhoz, hogy az ellenzék a központtól távoli Marjino városrészben engedélyezett tüntetés helyett gyászmenetet tartson a főváros szívében. A jogszabály szerint legalább 15 nappal előbb engedélyt kell kérni a hasonló tömeges akciók lebonyolításához.
Az orosz nyomozóhatóságok vasárnap hárommillió rubel (mintegy 13 millió forint) jutalmat ajánlottak fel annak, aki Nyemcov meggyilkolásának ügyében használható információval tudja segíteni a tettes vagy tettesek utáni nyomozást.

Az első orosz rendőrségi tájékoztatások szerint a halálos lövéseket pénteken éjfélkor egy fehér járműből adták le Putyin egyik legkeményebb kritikusára. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott videófelvétel azonban ellent mond ennek: ezen lesből támadó gyilkos, hókotró és két férfi látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik