Nagyvilág

Rögzítette Nyemcov meggyilkolását a térfigyelő kamera

Nyemcov(960x640).jpg (borisz nyemcov, )
Nyemcov(960x640).jpg (borisz nyemcov, )

Előkerült egy felvétel, amely ellentmond a rendőrség feltételezésének. Lesben álló gyilkos, hókotró, két elfutó férfi a videón. Közben keresik a szemtanút.

 

A videó, amelyet a TV Centr orosz televíziós csatorna mutatott be elsőként szombat késő este, azt sugallja, hogy a gyilkosságot percre pontosan eltervezték. A rendőrség feltételezésével ellentétben az elkövető nem egy gépkocsiból nyitott tüzet a politikusra, hanem valószínűleg lesben állt, és a gyilkosság után autóval menekült el.

A felvételen, ha homályosan is, de látszik, hogy moszkvai idő szerint éjjel fél tizenkettőkor két ember sétál a Kreml lábától a Bolotnaja tér felé vezető Bolsoj Zamoszkvoreckij híd gyalogosoknak kialakított részén. Az úton egy hóeltakarító jármű közeledik feléjük, amely épp akkor érkezik a pár mellé, amikor feltételezhetően a gyilkosság történt. A köztisztasági gépkocsi eltakarja a kamera elől a lövés pillanatát, és csak azt látni, hogy egy férfi kifut a hóeltakarító mögül, és beszáll egy érkező személyautóba.

Nem a legideálisabb hely a gyilkossághoz

Az utcai térfigyelő kamera által rögzítettek szerint a hóeltakarító jármű ezt követően néhány méterre a tett helyszínétől megállt, és csak egy ember, valószínűsíthetően Nyemcov partnerének alakja látható, amint odamegy a köztisztasági gépkocsi sofőrjéhez. Több gyalogos, valamint személyautó is elhalad a feltételezhetően akkor már halott Nyemcov mellett, de csak fél tizenkettő után 5, illetve 7 perccel állnak meg az első személyautók egy pillanatra a járdánál, de aztán gyorsan távoznak. Azt is lehet látni, hogy két férfi elfut a híd alá. Ezt követően a hóeltakarító gépkocsi tovább halad, és 23 óra 42 perckor megjelenik az első rendőrautó. Ekkor tér vissza a két férfi, aki korábban elfutott.

 
Fotó: Europress 

A TV Centrnek szakértők azt mondták, hogy a Bolsoj Zamoszkvoreckij híd “nem a legideálisabb hely” volt a gyilkossághoz. A profi gyilkosok nem szeretnek olyan helyszíneken “dolgozni, ahol több ember megfordul, de a bűncselekmény végrehajtása megtervezettnek tűnik”.

A gyilkos feltételezhetően a híd alatt bújt meg, és ott várta be Borisz Nyemcovot – hangzott el a tévében.
Szombat hajnalban az orosz rendőrség illetékese azt közölte, hogy egy fehér személygépkocsiból lőtték le az ellenzéki politikust, akit négy lövedék eltalált, és a helyszínen meghalt.

Hol van a szemtanú?

Anna Durickajával sétált Borisz Nyemcov Moszkvában, amikor lelőtték az orosz ellenzéki politikust. Az ukrán nő egyelőre ismeretlen helyen tartózkodik. Ezt Hennagyij Breszkalenko, Ukrajna moszkvai konzulja jelentette be az ukrán Szabadság rádiónak nyilatkozva.

A diplomata elmondta, hogy megpróbálta felvenni a kapcsolatot az ukrán állampolgárságú 23 éves modellel, de nem sikerült kiderítenie hollétét. Hozzátette: attól függetlenül, hogy Anna Durickaja a gyilkosság tanúja, joga van elhagynia Oroszországot és visszatérnie Ukrajnába.

Osztap Szemerák ukrán kormánypárti képviselő a rádiónak nyilatkozva közölte, hogy Durickaja rokonai felvették vele a kapcsolatot. Az mondták neki, hogy a fiatal nőt valakik egy lakásban tartják fogva. Állítólag kapcsolatba tudott lépni rokonaival, de nem tudta nekik megmondani, hol van a lakás, ahol tartózkodik.

Borisz Nyemcovot a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Zamoszkvoreckij-hídon, Moszkva központjában ölték meg szombatra virradóra. A Putyin élesen bíráló ellenzéki politikusra hatszor lőttek rá, négy töltény találta el. 

Nymecov állítólag arra készült, hogy leleplező bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé az orosz hadsereg kelet-ukrajnai jelenlétéről és bűntetteiről.

Gyászmenet

Magyar szerint délután 1 órakor gyászmenet indult a Kreml szomszédságában lévő Kitaj Gorod nevű történelmi városrészben. A menet a Moszkva folyó menti rakparton a Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon keresztül, a gyilkosság helyszínéhez vezet. Onnan a résztvevők a 2011-2012-es nagy ellenzéki tüntetéseinek helyszíne, a Bolotnaja tér közelében lévő Malij Zamoszkvoreckij (Kis Moszkva) hídig folytathatják útjukat. Borisz Nyemcov az egyik fő szervezője volt a 2011-2014-es ellenzéki megmozdulásoknak.

A gyászmenetre több tízezer embert várnak Moszkvában. Szentpéterváron a Mars-mezőre hirdették meg az emlékező rendezvényt, amelyen több százan vettek részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik