Nagyvilág

A Raiffeisen fiókokat zár be Oroszországban

Az osztrák Raiffeisen úgy döntött, hogy bezár több bankfiókot Oroszország távol-keleti vidékén a hatékonyság növelés érdekében. A bank szerint a döntés a térség hat nagyvárosában 7 fiókok érint.

A Raiffeisen szerint az érintett bankfiókok kevés bevételt hoztak, és nem várható, hogy a közeljövőben javulna a helyzet ezen a téren.

Az orosz gazdasági válság érzékenyen érinti a bankágazatot, amelynek a nyereségessége tavaly jelentősen visszaesett és az idei profit valószínűleg még kisebb lesz. A Raiffeisen pénteken azt közölte, hogy “a jelenlegi gazdasági  helyzetben a legfontosabb hatékonynak és nyereségesnek lenni.”

A Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítő csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint Oroszországban a rossz hitelállomány aránya idén 17-23 százalékra is ugorhat a tavalyi 8 százalék körüli szintről. Eközben a bankágazat nyeresége akár nullára is csökkenhet.

Alekszej Szimanovszkij, az orosz jegybank első alelnöke a napokban azt mondta, hogy a legnagyobb bankok együttes adózott eredménye idén nem haladja meg a 300-400 milliárd rubelt (1 rubel=4,44 forint). A 30 legnagyobb orosz bank tavalyi profitja éves szinten 24 százalékkal 590 milliárd rubelre esett.

A Raiffeisen az 50 legnagyobb bank egyike volt Oroszországban tavaly decemberi kimutatás szerint. A Raiffeisen 1996-ban jelent meg Oroszországban, terjeszkedése 2006-ban kezdődött az orosz Impexbank megvételével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik