Nagyvilág

Negyven ember halt meg merényletekben Nigériában

Újabb pokolgépes merényleteket hajtottak végre csütörtökön több nigériai városban, a halálos áldozatok száma a negyvenhez közelít.

Az első öngyilkos robbantást az északkelet-nigériai Biu városában követték el ismeretlen tettesek. A detonációban legalább tizenkilenc ember életét vesztette, tizenheten pedig megsebesültek. Szemtanúk szerint a merénylők a város buszpályaudvarára tartottak, azonban nem sikerült átjutniuk a bejáratnál felállított biztonsági ellenőrzőponton, így egyikük ott hozta működésbe a nála lévő robbanószerkezetet. A másik dzsihádistának azonban nem sikerült felrobbantania magát, a helyszínen lévők közül ugyanis többen rávetették magukat és halálra verték.

Csütörtök este robbanások rázták meg a közép-nigériai Jos városát is. Egy pokolgépet a helyi egyetemnél, egy másikat pedig egy közeli buszpályaudvar közelében hoztak működésbe. A terrortámadásoknak az AFP francia hírügynökség értesülései szerint legkevesebb tizenhét ember esett áldozatául.

A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább emelkedhet, a sebesültek közül ugyanis többen válságos állapotban vannak. Eddig egyetlen csoport sem vállalta magára a támadást, megfigyelők szerint azonban a Boko Haram iszlamista milícia állhat a merénylet hátterében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik