Nagyvilág

Robbanás Harkivban egy tüntetésen, többen meghaltak

Feltehetően robbantásos merénylet történt a kelet-ukrajnai Harkivban, ahol Ukrajna egységéért rendeztek felvonulást a kijevi Majdan-tüntetések véres karhatalmi beavatkozásának évfordulóján; többen meghaltak.

A harkivi ügyészség közölte, hogy az eddigi információk szerint hárman vesztették életüket és több mint tízen sebesültek meg a robbanás következtében. Helyi beszámolók szerint a tüntetők a harkivi sportközpont mellett gyülekeztek, hogy onnan a város központjába vonuljanak, ekkor történt a detonáció. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozta a robbanást, de a hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket.

Az előzetes adatok szerint a merényletben egy ismert “Jevromajdan-aktivista” és egy rendőr alezredes vesztette életét, továbbá megsérült öt rendőr és négy civil. Helyi beszámolók szerint a tüntetők a harkivi sportközpont mellett gyülekeztek, hogy onnan a város központjába vonuljanak, ekkor történt a detonáció. 

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője sajtószolgálatán keresztül kijelentette, hogy távirányítású robbanószerkezet lépett működésbe. A merénylet miatt az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) a belügyminisztériummal együtt terrorellenes műveletbe kezdett a kelet-ukrajnai megyeközpontban. Négy személyt már őrizetbe is vettek a merényletben való részvételük gyanújával és lefoglaltak tőlük egy gránátvetőt is. Turcsinov az SZBU-tól kapott információra hivatkozva közölte, hogy az őrizetbe vettek az Oroszországi Belgorodban vettek részt kiképzésen. 

Közben Kijevben Petro Porosenko ukrán elnök és több európai uniós tagország államfőjével az élen becslések szerint több tízezren vonultak végig a belvároson a Függetlenség térig, azaz a Majdanig, ahol közös imával emlékeznek meg az európai uniót és hatalomváltást követelő, egy évvel ezelőtti tüntetések áldozatairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik