Nagyvilág

“Napi két szelet kenyeret kaptunk” – Megszólalt egy magyar menekülttábort megjárt koszovói

Budapestről indult az a repülőjárat, amely az Európai Unió országaiból szállította haza olyan illegális határátlépőket, akiknek lejárt az átmeneti menekült státuszuk – írja a BalkanInsight.

A balkáni hírportál szerint a menedéket kereső koszovóiakat annak során utaztatták haza, hogy az EU-országokban megszigorították az illegális bevándorlás elleni szabályokat. A nagyjából 70 koszovói állampolgár repülőútját a koszovói belügyminisztérium szervezte meg Budapestről Pristináig. A mostani csoport Ausztriából, Svédországból, Szlovákiából, Finnországból és Magyarországról érkezett haza, mert ezen országokban lejárt az átmeneti menekült státuszuk.

Hideg, kosz, és szigorú bánásmód

Az egyik fiatal menekült Betim Uka és felesége Fexhirije Podujevóból arról számolt, be, hogy 40 napot töltöttek egy magyarországi menekülttáborban, ahol nehéz körülmények között kellett élniük.

„Már háromszor próbáltam meg elhagyni Koszovót, mert nincs semmilyen lehetőség itt” – mondta Uka, aki arról is beszámolt, hogy sok fiatal pár és gyerekes családok is éltek velük a táborban. Ennek ellenére a magyar hatóságok nagyon szigorúan bántak velük.

A koszovói fiatalember édesapja, Sahit a reptéren várta fiát, és elmondta, hogy a tízfős család egyik tagjának sincs munkája. Bár saját földjük is van, a gazdálkodásból lehetetlen megélniük.

Beqir Kajtazi és családja január végén hagyta el Koszovót, és a vonaton fogták el, amint éppen Budapest felé tartott. Összesen 2000 eurót adott a csempészeknek, és ki is rabolták őket. Végül a jéghideg Tiszán kelt át úszva, miközben a fiát a hátán vitte.

Szerinte szintén rosszak voltak magyar menekülttábori körülmények. „Csak tésztát vagy két szelet kenyeret kaptunk egész napra, az ágyneműhuzat koszos volt” – mondta, emellett a hidegre és a higiéniás körülményekre is panaszkodott.

Sorban küldik a gépeket

Mint azt korábban megírtuk a kedden kezdték meg az elutasított koszovóiak hazaszállítását repülőgéppel. Koszovót ősz óta több tízezren hagyták el, hogy az EU tagállamaiban próbáljanak szerencsét, főleg Ausztriában és Németországban. Többségük illegálisan jutott az unió területére, sokan Magyarországon át. Menedékért folyamodtak, de kérelmüket a legtöbb EU-tagállam elutasította, mert Koszovót biztonságos származási országként tartják számon.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter pénteken jelentette be Pristinában, hogy kéthetente, vagy szükség esetén gyakrabban charter repülőgépekkel fogják hazaszállítani Ausztriából azokat, akiknek menedékkérelmét nem fogadták el. Az osztrák, a magyar és a szerb belügyminiszter a szárazföldi hazaszállításról is tárgyalt a múlt héten Belgrádban.

A koszovói belügy közlése szerint a visszatérők nem vehetnek részt a pristinai kormány visszaintegrálási programjában, mert az csak azokra vonatkozik, akik 2010. július 28. előtt hagyták el az országot. Ennek ellenére a koszovói hatóságok a visszatérők orvosi ellátásának biztosítását, a visszatérők lakhelyükre szállítását is vállalja, emellett segítséget nyújtanak számukra az álláskeresésben, szakképesítés szerzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik