Belföld

A Keletiben elfogott koszovóiakról forgatott a brit hírügynökség

A koszovói bevándorlókkal foglalkozott videós beszámolójában a Reuters. A riport gyakorlatilag felveti az EU és tagállamainak felelősségét a kérdésben, miszerint tartós megoldást az jelenthet, ha a koszovóiak egy élhető országban élnének, ehhez viszont lépések szükségesek.

A riport a Keleti pályaudvaron feltartóztatott koszovói férfiak csoportjával nyit, akik abban reménykednek, hogy továbbutazhatnak Ausztriába és Németországba. A rendőrség a gyakorlat szerint intézkedve elvezeti őket, ez egy összehangolt osztrák-német-magyar akció részét képezi. Rendkívül sok bevándorló érkezik a magyar határhoz, akiknek többsége koszovói albán. Csak januárban tízezres nagyságrendről tesz említést a felvétel.

A Reuters szerint Orbánnak „elege lett” ebből: a miniszterelnöknek a Kossuth Rádiónak adott interjújából kiemelték, hogy szerinte nincsenek megfelelő magyar törvények arra, hogy a kormány minél hamarabb visszatoloncolja az embereket, és attól tart, hogy az ország egy menekülttáborrá változik.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a kitoloncolás önmagában nem oldja meg a problémát. Pardavi Márta társelnök elmondta, hogy az EU-nak tennie kell azért, hogy Koszovó egy élhető hely legyen állampolgárai számára.

Németország a bevándorlók kérelmének 99 százalékát elutasította az elmúlt évben. Januárban még kevesebben, a menekültek 0,3 százalékának engedélyezték az országban tartózkodást. Az ideiglenes szállásra kerülőket fokozatosan visszatoloncolják oda, ahol átlépték a schengeni határt.

Egy koszovói albán ékes német szóhasználattal arról beszélt, hogy mielőtt visszatoloncolják az embereket, előtte tegyenek valamit a koszovói korrupt kormánnyal, mert semmi sem működőképes ott jelenleg.

A riport azzal zárul, hogy a betelepülési hullám megrázta a társadalmat, akik attól félnek, hogy a betelepülni szándékozók hátrányos hatással lehetnek a gazdaságukra és elvehetik a munkát állampolgáraik elől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik