Nagyvilág

A németek többsége támogatja a kötelező védőoltást

védőoltás (védőoltás)
védőoltás (védőoltás)

Csak tíz százalék kételkedik a vakcinák hatásosságában. Az országban a héten egy másféléves gyerek belehalt a kanyaróba.

Az utóbbi évek legnagyobb kanyarójárványával küzdő Németországban a lakosság többsége támogatná, ha kötelezővé tennék a súlyos fertőző betegségek elleni oltást – derült ki a YouGov közvélemény-kutató felméréséből. Csupán 21 szézalék ellenezné a kötelezettséget, 74 százalék viszont támogatná, a többiek nem foglaltak állást.

A keleti tartományokban, a volt NDK területén az ország újraegyesítése előtt Magyarországhoz hasonlóan kötelező volt a kisgyermekek oltása súlyos fertőző betegségek ellen. Itt kiemelkedően magas, 86 százalékos a kötelező oltás támogatottsága.

A németek túlnyomó többsége hisz a védőoltások hatásosságában, a reprezentatív felmérésben megkérdezett emberek 81 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy az oltások általában véve hasznosak, csak 10 százalék utasította el az állítást.

A jelenlegi német jogi szabályozás szerint az oltás csak az érintett, illetve a szülő vagy gondozó kérésére adható be. Az ellenzők azt gondolják, hogy a védőoltások mellékhatásokat okoznak, ezért egyáltalán nem szabad beoltatni a gyerekeket.

A kérdés azért került elő, mert az utóbbi tíz év legsúlyosabb kanyarójárványa bontakozott ki Németországban, Berlinben eddig 637 esetet regisztráltak, ebből csak ezen a héten hetvenet. Hétfőn egy másfél éves gyerek meghalt a betegségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik