Nagyvilág

Kijevben a Majdan-tüntetésekre emlékeznek

Nagyszabású felvonulással és közös imával emlékeztek meg Kijevben a Majdan-tüntetők elleni karhatalmi erőszak áldozatairól az esemény első évfordulóján.

A Dicsőség menetének nevezett belvárosi felvonulás élén Petro Porosenko ukrán elnök és Arszenyij Jacenyuk kormányfő haladt több magas rangú külföldi politikussal, köztük Joachim Gauck német, Dalia Grybauskaite litván, Andrej Kiska szlovák és Bronislaw Komorowski lengyel államfővel, valamint Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével. 

Az előzetes becslések alapján a rendezvényen legalább tízezren vettek részt. A menet azokon az utcákon vonult végig, amelyeken a súlyos összecsapások zajlottak az európai integrációt és hatalomváltást követelő tavalyi Majdan-tüntetéseken.

A menet közepén egy hatalmas kifeszített ukrán zászlót vittek. Amint a felvonulók Függetlenség terére, azaz a Majdanra értek, felcsendült az Európai Unió himnusza, az Örömóda.

Közben a kelet-ukrajnai konfliktuszónán jóval kívül eső nagyvárosban, Harkivban robbantásos merényletet követtek el a szintén a Majdan-évfordulóra emlékező demonstráción. A legfrissebb jelentések szerint a támadásnak legalább két halálos áldozata és tíz sérültje van. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik