Nagyvilág

Így térhet haza Tóásó Előd

A bolíviai és a magyar hatóságoknak is több bürokratikus lépést kell tenniük, hogy Tóásó Elődöt szabadon engedjék és hazautazhasson.

Például a bíróságnak át kell küldenie az ítéletről szóló értesítést a börtönbírónak, neki kell elvégeznie a papírmunkát, ezen kívül az illetékes magyar külképviseletnek is mielőbb lépnie kell – mondta az MTI-nek Tóásó Edit, az elítélt férfi Budapesten élő nővére.

Már letöltötték

Fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte pénteken egy La Paz-i bíróság Tóásó Elődöt és egyik társát a Bolíviában zajló, úgynevezett terroristaperben. A bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot. Tadicot a fegyveres felkeléshez szükséges toborzás miatt, Tóásó Elődöt pedig az ügyben folytatott informatikai terjesztésért ítélték el. Mivel mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték, így várhatóan hamarosan szabadon engedik őket. A bolíviai sajtó úgy számolt, hogy az öt év és tíz hónap február 15-én, azaz már hat nappal ezelőtt lejárt.

“Most megy vissza a börtönbe. Kezdődik a bürokrácia a hazahozataláért” – írta rögtön az ítélet után Tóásó Edit saját Facebook-oldalán. Az MTI-nek elmondta: még sok papírmunkát kell elvégezni, ami a börtönparancsnokra vár majd. A latin-amerikai ország bürokráciáját ismerve lehet arra számítani, hogy elhúzódik majd a folyamat – tette hozzá. Tóásó Edit, aki maga is jogász, hangsúlyozta: a magyar külügyi tárca a külképviseleten keresztül most sokat tehet Tóásó Előd mielőbbi szabadon bocsátásért, például azzal is, hogy mielőbb kaphasson útlevelet a hazatéréshez.

Magyar és uniós segítség

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton jelezte: Szijjártó Péter utasította Magyarország Bolíviába akkreditált Buenos Aires-i nagykövetét és konzulját, hogy személyesen járjanak el a helyi hatóságoknál annak érdekében, hogy Tóásó Előd mielőbb elhagyhassa az országot. A konzuli szolgálat fel van készülve arra, hogy a megfelelő technikai segítséget biztosítsa számára – tették hozzá. Tóásó Előd nővére az MTI-nek hozzáfűzte: az Európai Unió ottani nagykövete is nyomást gyakorolhatna a bolíviai hatóságokra, hogy egy európai uniós állampolgár mielőbb visszanyerhesse szabadságát.

Az ügy 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akiket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta vizsgálati fogságban tartottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik