Nagyvilág

Tóásó-ügy: rövidített eljárást kértek

A Bolíviában 2009 óta terrorista vádakkal fogva tartott Tóásó Előd és két társa rövidített eljárást kér helyi sajtóértesülések szerint. Tóásó és a bolíviai-horvát állampolgárságú Mario Tadic ügyében hétfőn tartják a meghallgatást.

Egy Santa Cruz-i szállodában ütöttek rajta a bolíviai rendőrség speciális alakulatai 2009-ben Tóásó Elődön, az erdélyi magyar Magyarosi Árpádon és a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardon és társaikon. A vád szerint Evo Morales elnök elleni terrorcselekménnyel kívánták elérni Santa Cruz tartomány elszakadását, autonómiáját. Az akció során Rózsa Flores Eduardo és Magyarosi Árpád elhunyt, az akciót túlélők azóta vizsgálati fogságban vannak. A pert az elhúzódó eljárás és a fogva tartás körülményei miatt érték bírálatok, eddig egyetlen ítélet született az előző héten: nyolc év börtönre ítélték az első vádlottat, Ignacio Villa Vargast, aki elsőként választotta a rövidített eljárást azzal, hogy a vádak egy részében bűnösnek mondta magát. Tóásó ügyében az ENSZ és a magyar kormány is sürgetően lépett fel, hiszen a bolíviai szabályok szerint is már túl régóta tart a vizsgálati fogsága.

A vádlottak ellen különböző jogcímen folyik az eljárás – közölte Sergio Céspedes ügyész. Az üzletember Kudelkát a támadások finanszírozásával vádolják, másokat fegyveresek beszervezésével, fegyverek birtoklásával vádolnak. Vargas ítélete kapcsán az ügyészség szerint a vádnak igaza van abban, hogy Santa Cruz térségében létezett egy szakadár mozgalom, “amely bűncselekmények sorozatát követte el”. A bolíviai ellenzék koncepciós pernek tartja az ügyet, amelyben az autonómia mozgalmának ellehetetlenítését látják – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik