Nagyvilág

Ciklonok csaptak le Ausztráliára, százakat evakuáltak

A Marcia nevű ciklon komoly károkat okozott, nem sokkal utána a Lam-ciklon miatt nem hagyhatták el otthonaikat.

A Marcia nevű ciklon péntekre virradóra 5-ös, azaz legerősebb fokozatúra erősödött. A vihar óránkénti csaknem 300 kilométeres széllökésekkel csapott le a Queensland szövetségi állambeli Yeppoon városra, az állam fővárosától, Brisbane-től mintegy 550 kilométerre. A ciklon házakat rongált meg, fákat csavart ki, áramkimaradásokat okozott, a közúti és a vasúti forgalmat le kellett állítani.

Később a ciklon ereje valamelyest enyhült, 3-as kategóriájú lett, de Annastacia Palaszczuk queenslandi miniszterelnök szerint még így is jelentős veszélyt jelent a Yeppoon közelében fekvő 75 ezres Rockhamptonra.

Fotó: MTI

A Marcia ciklon a heves szél mellett viharokat és áradásokat hozott magával. Áradásokra az ausztrál meteorológiai intézet szerint a ciklon enyhültével is számítani kell. A hatóságok ezért csaknem ezer családot evakuáltak a ciklon útjából. Nem mindenkit sikerült azonban kimenekíteni, így őket arra kérték, hogy otthonuk lehető legbiztonságosabb pontján húzzák meg magukat.

Ausztráliát egy másik ciklon is elérte pénteken. A 4-es kategóriájú Lam az Északi Területre csapott le 250 kilométer per órás szélviharokkal. A ciklon délnyugat felé vette az irányt, a lakosokat felszólították, hogy ne hagyják el otthonukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik