Nagyvilág

Pintér Belgrádban tárgyalt a bevándorlókról

A szerb és az osztrák belügyminiszterrel hangolta össze a hatóságok lépéseit Pintér Sándor magyar tárcavezető az illegális migráció, a terrorizmus és a szélsőségek megfékezése érdekében.

Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a két tárca együttműködéséről írt alá megállapodást.

Pintér Sándor szerint ez a szerződés lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország a nemzetközi szerződéseit gyorsabban, pontosabban tudja végrehajtani az illegális migráció területén.

„Az illegális migráció kezelésében egyetértésre jutottunk a szerb kormánnyal, és a kivitelezésnek a részletei, például hogy Magyarország mennyit vállal ebből át egészen a kiindulási országba való visszajuttatásig, az majd a rendőrfőkapitányok feladata lesz” – mondta a magyar belügyminiszter.

Nebojsa Stefanovic kiemelte: a szerb, a magyar, a német és az osztrák rendőrség együttműködése, a határőrség megerősítése és a hőkamerák használata segített az illegális migráció csökkentésében. Az illegális határátlépők száma drasztikusan csökkent: míg korábban naponta néhány száz illegális migránst fogtak el, az utóbbi 24 órában csupán ötöt.

A Belügyminisztérium emellett egy közleményt is kiadott a tárgyalások eredményéről. Eszerint a koszovói állampolgárokat Magyarországról Koszovó és Metohia adminisztratív vonaláig a magyar hatóságok szállítják, a szerb fél által biztosított felvezetéssel. A BM szerint ez jelentős előrelépést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik