Belföld

A szerbek és a finnek is hozzánk jönnének dolgozni

finland (finland)
finland (finland)

Magyarország a szomszédos országok lakóin túl más nyugat-európia ország állampolgárainak is kedvelt célpontja lenne. Legtöbbjük több mint 5 évig maradna, érdekli őket a kultúra és a különleges élmények, legjobban pedig a közlekedés miatt aggódnak.

A Profession.hu állásportál és partnerei 189 ország 200 ezer álláskereső polgárát kérdezett meg arról, hogy milyen másik országban vállalnának szívesen munkát. Elsősorban a finneknek és a szerbeknek lehet célja a magyarországi munkavállalás és letelepedés (16 százalék). Őket követi Románia és Szlovákia, valamint Franciaország állampolgárai 12 százalékkal. Ukrajnában és Portugáliában is minden tizedik lakos gondolja vonzó célpontnak Magyarországot, ha munkáról van szó.

Igaz, hogy munkavállalásról van szó, de elsősorban az új élmények miatt jönnének hazánkba dolgozni (76 százalék), valamint a különleges munkatapasztalatot megszerezése céljából (74 százalék). A magyar kultúra megismerése (68 százalék), a jobb állásajánlatok (68 százalék) és a jobb karrierlehetőségek (64 százalék) is motiválják őket, de ez országonként változó arányú adat lehet.

Minden ötödik külföldi mérnök költözne Magyarországra, náluk a legmagasabb az országunkba költözési hajlandóság, így a betelepülőkkel is kielégíthető a hazai nagy kereslet a jó mérnökök iránt. A közgazdaságtani és adminisztrációs végezettséggel rendelkezők 9, az IT szakemberek 8 százaléka költözne hozzánk.

Az idevágyók elsősorban a közlekedés miatt aggódnak, ezt követi a nyelvtanulás lehetősége, az adózás és a családtagok munkalehetőségei. Az általános témák közül legkevésbé a gyermekfelügyeletet és az oktatást tartják fontosnak. Ezt részben magyarázza, hogy leginkább azok költöznének ide, akik nem élnek tartós kapcsolatban és nincs gyerekük (38 százalék), de őket egyből a gyerekes párok követik. A férfiak számára vonzóbb az ország: a Magyarországra vágyók csupán egyharmada nő, kétharmada férfi.

Általában hosszú távra terveznek: a válaszadók közel 60 százaléka úgy vélte, hogy érdemes több mint 5 évet eltöltenie nálunk. A válaszadók 13 százalékának minden szükséges engedélye megvan ahhoz, hogy ezt megtegye.

Lennert DánieI a felmérés képviseletében kérdéseinkre elmondta, pontos számokról nem tudnak beszámolni, hogy ez hány potenciális betelepülőt jelenthet, az adatokat egyes országokra bontva értékelték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik