Nagyvilág

Lelőtt amerikairól szól a Pussy Riot első angol dala

pussy-riot(210x140)(1).jpg (pussy riot, )
pussy-riot(210x140)(1).jpg (pussy riot, )

Az orosz punk-rock zenekar kiadta új számát, amely az amerikai Eric Garnernek állít emléket, aki ártatlanul vesztette életét rendőrségi intézkedés következtében.

A fegyvertelen fekete férfi tavaly nyáron halt meg, miután egy rendőr fojtófogást alkalmazott rajta. A haláleset széleskörű tiltakozóhullámot indított el a rendőri erőszak ellen az Egyesült Államokban.

Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina tavaly decemberben készítette el az I Can’t Breathe (Nem kapok levegőt) című dal felvételeit New Yorkban, miután az esküdtszék úgy döntött, nem helyezi vád alá az egyébként fehérbőrű rendőrtisztet. A zenészpáros elmondta: a dal címe Eric Garner utolsó szavait idézi. “Ez a szám Ericért és Oroszországtól Amerikáig mindenkiért szól, akik állami terrortól szenvednek” – nyilatkozták.

A YouTube videómegosztó portálon közzétett klipben a két, orosz rohamrendőrségi uniformist viselő énekesnőt lassan, élve temetik el. A dal végén Richard Hell ismert amerikai punkzenész ismételgeti Eric Garner utolsó szavait.

Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina majdnem két évet töltött börtönben, miután vallási gyűlölet motiválta huliganizmussal vádolták meg őket, amiért 2012-ben a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban Vlagyimir Putyin ellen tüntettek egy zenés punk-ima performannszal.

A két nő letartóztatása és börtönbüntetése világszerte felzúdulást keltett, végül elnöki amnesztiával szabadulhattak 2013-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik