Nagyvilág

Egy hónappal csökkent a Pussy Riot kétéves büntetése

Mindössze egy hónappal csökkentette a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjaira 2012-ben kirótt két évi börtönbüntetést a moszkvai városi bíróság elnöksége, amely a három fiatal nő fellebbezéséről döntött pénteken.

A városi bíróság a büntetés csökkentése mellett törölte az eredeti ítéletből azt az indoklást, miszerint az elítéltek “vallási gyűlöletet és ellenségeskedést” akartak kelteni tettükkel. Az ügyet a Legfelsőbb Bíróság utalta vissza, mert úgy találta, hogy a korábbi ítélet több jogsértést is tartalmazott.

A Pussy Riot három tagja 2010 februárjában – nem sokkal az orosz elnökválasztás előtt – több társával együtt botrányt keltő Putyin-ellenes akciót tartott a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban. Úgynevezett zenés punk-imán könyörögtek a később márciusban újra elnökké választott politikus elűzéséért.

Jekatyerina Szamucevics, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina az ítélet megsemmisítésére és büntetőügyük megszüntetésére nyújtotta be kérelmét a fellebbviteli bírósághoz, nem sokkal azt követően, hogy az ítélet megszületett. A mostani fellebbviteli tárgyaláson is arra hivatkozott a védelem, hogy a Pussy Riot tagjai nem követtek el bűncselekményt, akciójuk erőszakmentes volt, csupán néhány percig tartott, így nem szolgáltak rá a súlyos büntetésre.

A tárgyaláson jelenlévő orosz emberjogi biztos azt hangoztatta, hogy “egy világi államban az egyházi normákat nem lehet általánosan elfogadottaknak tekinteni, ezért azok megsértése nem tiszteletlenség a társadalommal szemben”.

Oroszországban és főleg Nyugaton élesen bírálták a fiatal nők meghurcolását jogvédők, neves közéleti személyiségek és művészek.

A Pussy Riot tagjait garázdaságért és vallási gyűlöletkeltésért egyenként két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték 2012 augusztusában, de októberben Szamucevics elleni ítéletet felfüggesztettre változtatta a fellebbviteli bíróság. Aljohinát és Tolokonnyikovát külön-külön munkatáborokba szállították.

Ők fogva tartásuk mintegy másfél éve alatt sorozatosan lázadtak a börtönkörülmények miatt, többször eredménytelenül kérelmezték idő előtti szabadon bocsájtásukat. Végül, tavaly decemberben az orosz alkotmány 20. évfordulója alkalmából kihirdetett elnöki kegyelem révén kiszabadultak. Azóta emberi jogvédőként tevékenykednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik