Nagyvilág

Súlyosbítaná Putyin ellenfelének büntetését az ügyészség

Az elsőfokú ítéletnél súlyosabb büntetést, hosszabb és letöltendő börtönt kért az ügyészség Alekszej Navalnij ismert orosz ellenzékire és fivérére az ellenük Moszkvában folyó csalási perben.

A keddi fellebbviteli tárgyaláson a vádhatóság képviselője közölte, hogy 10 év börtönbüntetést és a közügyektől 2 évre való eltiltást tart megfelelőnek a politikus esetében, öccsére pedig 8 év börtön kiszabását kérte. Tavaly december 30-án a moszkvai Zamoszkvoreckij kerületi bíróság csalás és pénzmosás vádjával három és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Alekszej Navalnijt az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. Öccsére, Olegre ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a testület. Az akkori ítélet ellen több ezren tiltakoztak Moszkvában, az Egyesült Államok külügyminisztériuma pedig aggasztónak nevezte azt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök legkíméletlenebb politikai ellenfelének tartott, jogász végzettségű Navalnij ellen az volt a vád, hogy fivérével 4,4 millió rubel (20,2 millió forint) kárt okozott az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának. A tavalyi elmarasztaló ítélet annak ellenére született, hogy a francia kozmetikai vállalat pénzügyi igazgatója leszögezte, cége “semmilyen kárt” nem szenvedett a Navalnij fivérek szállító cégével folytatott együttműködés során.

A Moszkvai Városi Bíróság a mostani fellebbviteli tárgyaláson elutasította, hogy meghallgassák az Yves Rocher oroszországi leányvállalatának vezetőjét.

Alekszej Navalnijt tavalyelőtt egy másik perben már elítélték sikkasztásért. A korrupcióellenes küzdelméről ismertté vált jogász-politikus az úgynevezett Kirovlesz-perben 5 év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A közügyektől nem tiltották el, de tavaly márciustól az újabb büntetőeljárás, az Yves Rocher-ügy miatt házi őrizetben tartották.

Navalnij azonban nem hagyott fel politikai tevékenységével – írja az MTI. A hétvégén a moszkvai metróban fogták le a rendőrök, mert az általa vezetett Progresszív párt aktivistáival együtt a március 1-jére tervezett nagy “válságellenes” ellenzéki tüntetésre felhívó szórólapokat osztogatott. A politikus egyik fő szervezője volt a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik