Nagyvilág

Navalnij-ítélet: ezrek tüntettek a Kreml-nél

Több ezren tiltakoztak kedden Moszkvában az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus és testvére ellen aznap hozott bírósági ítélet miatt, amellyel szerintük a hatalom az ország vezetését bíráló tevékenységüket torolta meg. Navalnij házi őrizetét megszegve csatlakozott a tüntetőkhöz.

Az ellenzéki politikus hívei néhány órával azután kezdtek a hatóságok által nem engedélyezett tüntetésbe, hogy a Vlagyimir Putyin elnök legfőbb ellenfelének számító Navalnijt és fivérét, Oleget egy moszkvai bíróság három és fél év börtönbüntetésre ítélte csalás és pénzmosás vádjával.

Míg a politikust felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, testvérének le kell töltenie büntetését. Ezenkívül meg kell téríteniük az Yves Rocher francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatának okozott 4,4 millió rubeles (20,2 millió forint) kárt, és mindkettejükre 500 ezer rubeles (2,3 millió forint) pénzbüntetést is kiszabtak.

A jogász végzettségű Navalnij ellen – aki sűrűn ostorozta az orosz elit korruptságát, és bírálói szerint a Nyugat támogatását élvezi – az volt a vád, hogy fivérével megkárosította az Yves Rocher oroszországi leányvállalatát. Christian Melnik, az Yves Rocher orosz leányvállalatának pénzügyi igazgatója viszont leszögezte: a cég “semmilyen kárt” nem szenvedett a Navalnij fivérek szállító cégével való együttműködésben.

“Ezt nem tehetik meg mindenkivel”

A teljes határozatot csak januárban kézbesítik a vádlottaknak, ám az ítélet érdemi részét váratlanul már kedden, a tervezettnél két héttel korábban ismertették, feltehetően azért, hogy a velük rokonszenvezők ne készülhessenek fel nagy tüntetésre.

Ám Navalnij – akit február óta az ítélet jogerőre emelkedéséig házi őrizetben tartanak – az ítélethirdetés után tüntetésre szólította fel híveit, és az esti órákban megkezdődött a Kreml falánál a megmozdulás. Házi őrizetét megszegve az ellenzéki politikus is csatlakozott a tüntetőkhöz, azonban az orosz hatóságok őrizetbe vették. Twitter-oldalán ezt írta: “Őrizetbe vettek, de ezt nem tehetik meg mindenkivel”.

Az orosz rendőrség nyomatékosan felszólította a tiltakozókat, hogy hagyják el a helyszínt, és mintegy 100 tüntetőt előállított.
A Pussy Riot nevű orosz punkegyüttes a megmozdulással vállalt szolidaritása kifejezéseként kedden közzétett egy videofelvételt, amelyen négy jólöltözött nő havat seper a Vörös Téren, majd seprűikre felpattanva boszorkányként átrepülnek a Kreml falán.

Maja Kocijancic, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője politikai indíttatásúnak nevezte az orosz bíróság ítéletét, és úgy vélte, a gyanúsítottak ellen felhozott vádakat nem bizonyították be a bírósági eljárás során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik